Voznesensk » News
Homepage News Вознесенщина

News

Регіональний розвиток Вознесенщини: своїм баченням діляться голови ОТГ

13/02/2019

12 лютого на Вознесенщині пройшла Рада регіонального розвитку – як підсумок здобутків останніх  років і як окреслення стратегії розвитку краю на найближчих 3 роки. Участь у ній взяли заступник голови Миколаївської обласної державної адміністрації Валентин Гайдаржи, депутат Миколаївської обласної ради Григорій Ташлик, перший заступник голови райдержадміністрації, виконувач функцій та повноважень голови райдержадміністрації Тетяна Панова, голова районної ради Іван Бурдін, Вознесенський міський голова Віталій Луков.

Говорили багато про позитивні зрушення і голови об’єднаних територіальних громад в районі. Доповідачі чимало говорили про децентралізацію. Зокрема, своїм досвідом ділилися голови Олександрівської, Прибужанівської, Бузької та Дорошівської громад. Як свідчить практика, за останні роки об’єднаною громадою можна дійсно багато чого зробити, чого не зуміє жодна сільська рада поодинці.

Розробка та реалізація стратегій розвитку вже сформованих громад та написання проектів для залучення інвестицій – це одні з основних завдань, досягнення яких ставитимуть собі за мету очільники громад.

Першим, успішними результатами та своїм баченням на майбутнє із присутніми ради, поділився Юрій Заволока – голова Бузької ОТГ.

«Бузька громада працює над тим, щоб покращити життя наших людей. Тільки за минулий рік, реалізовано 7,5 млн.грн на ремонт дорожнього покриття. І взагалі завдяки таким ремонтам доріг, місцеві жителі безпечно та комфортно мають можливість дістатися до об’єктів соціальної сфери, шкіл, садочків», - наголосив Юрій Заволока.

На думку громади, їм потрібно будівництво ще однієї амбулаторії в с. Бузьке, тому що це вирішить питання із забезпеченням житлом сільського лікаря та доступну наближеність до жителів села. Приміщення амбулаторії, котра працює зараз планується надати лікарю для проживання, шляхом зміни цільового призначення. Загалом за словами керівника громади особливу увагу буде приділено дорожньому покриттю, побудові спортивної зали в Бузькій ЗОШ І-ІІІ ст., футбольного поля із штучним покриттям в Бузькому.

«Завдяки реформі децентралізації, маємо можливість залучати кошти на розвиток громади і реалізацію нових проектів. Крім того, починаючи з 2017 року, для того, щоб наша громада розвивалася не тільки проектами, які будуть оцінені мешканцями, нами ведеться робота по залученню інвестицій у вигляді установки сонячних електростанцій, що збагачує бюджет громади. Ми продовжимо роботу в заданому напрямку. Ми задоволені децентралізацією», - підкреслив на останок Юрій Заволока.

Свої перспективи присутнім представив Олександр Ігнатов, голова Дорошівської ОТГ.

«Ми живемо в новій країні, те що відбувається дуже цікаво, бо саме ми, учасники цього переходу і нових змін», - повідомив сільський голова. На його думку одній громаді дуже складно протистояти тим викликам, котрі трапляються. Саме завдяки співпраці з керівництвом району та області, депутатським корпусом вдалося досягти певних результатів. За його словами минулий рік був складний, але вдалося реалізувати багато проектів, які були направлені на покращення життя мешканців громади. Тут можна вести мову про будівництво сонячних електростанцій, придбання двох квартир дітям сиротам, освітлення вулиць, придбання техніки для КП за кошти субвенції.

Стосовно планів, то сюди можна віднести ремонт дороги по маршруту шкільного автобусу; забезпечення паливними брикетами власного виробництва; виробництво з тротуарної плитки; роздільне збирання побутових відходів; будівництво свердловини; зовнішнє освітлення; придбання автобусу, ремонти харчоблоків у дошкільних на загальноосвітніх навчальних закладах, тощо.

 Його колега голова Олександрівської громади Микола Бензар, взявши слово до виступу, наголосив: «Олександрівська ОТГ однією з перших, об’єдналася і утримує вісім сіл. За два роки реалізовано 48 проектів. В умовах децентралізації, в громаді створено всі структурні підрозділи, аби бути самостійними». В галузі освіти очільник наголосив, селищна рада має 6 садочків, деякі з них відремонтовано раніше, деякі нині проводять ремонти. Освітлено за словами голови, в середньому понад 90% вулиць. Перспективи, які для себе поставила громада: модернізація амбулаторії селищної ради, перекриття даху та поточний ремонт кабінетів АЗПСМ в с. Трикрати. Ведучи мову про заклади культури - громада прагне провести перекриття даху в БК села Трикрати та капітальний ремонт БК в селі Актово.  Керівник наголосив на необхідності утеплення ДНЗ в с. Трикрати та продовження будівництва спортивної зали Олександрівської ЗОШ І-ІІІ ст.. Також в планах підготовка проекту по сміттєзвалищу та заміні каналізаційної системи в 3 житлових масивах громади.

На останок сільський голова Прибужанівської ОТГ Олександр Тараненко представив присутнім свій План регіонального розвитку громади. 

 

Всі новини →