Voznesensk » News
Homepage News Вознесенщина

News

Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози

16/10/2019

20 жовтня в Україні відзначається Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози.

Цей день встановлений Указом Президента від 17 січня 2005 року. Мета дня – звернути увагу жінок на серйозність ризиків захворювання раком молочної залози, поінформувати їх про вирішальні чинники у запобіганні раку грудей, про профілактику і лікування цього захворювання.

За статистикою ВООЗ, рак грудей є найбільш розповсюджений вид раку серед усіх онкологічних захворювань у жінок. В Україні рак грудної залози теж лідирує серед жіночих онкологічних хвороб: щорічно близько 16,5 тис. жінок дізнаються про свій діагноз, в Миколаївській області більше 500 жінок, а кожні 13 хвилин в країні від раку грудей помирає одна жінка. Головна причина високої смертності від цієї хвороби в нашій країні – пізня діагностика. Кількість випадків раку молочної залози в розвинених країнах різко зросла після 1970-их років. Це пояснюють, зокрема, зміною стилю життя населення розвинутих країн (наприклад, в сім’ях зменшилася кількість дітей, і термін годування грудьми скоротився).

В більшості випадків рак молочної залози спорадичне захворювання, але в 5-10% може бути спадковим та проявляється внаслідок мутацій в генах. Крім того, вік та жіноча стать також підвищують ризик розвитку новоутворення. Інші потенційні фактори ризику: аборти, відсутність пологів та вигодовування груддю, підвищений рівень естрогенів, часті стреси.

Слід зазначити, що 20 жовтня у 44 країнах світу проводиться Всесвітній день боротьби з раком молочної залози. Програма підтримується президентами різних країн, у тому числі України, на державному рівні, монаршими особами, відомими медиками, зірками шоу-бізнесу, комерційними й неурядовими організаціями.

Враховуючи, що 20 жовтня в 2019 р. приходиться на вихідний день, то День відкритих дверей в Миколаївському обласному онкологічному диспансері заплановано провести 18 жовтня в поліклінічному відділенні з 9.00 до 15.00.

Адміністрація КНП «Вознесенський РЦ ПМСД»      

Всі новини →