Voznesensk » News
Homepage News Вознесенщина

News

Памятка для населення з профилактики ГРВІ, грипу

12/02/2020

Захворюваність грипом у останні 3 роки знаходилась на незначних рівнях, але щорічно в Україні реєструються випадки смерті від ускладнень. 

Крім грипу перед епідемією обов’язково зростає кількість ГРВІ, яких налічується більш ніж 100 типів (ротавірусна, аденовірусна та ентеровірусні інфекції, парагрип, тощо). Частіше грипом хворіють діти, у т.ч. школярі, люди похилого віку, хворі на хронічні соматичні захворювання.

Шляхи розповсюдження грипу та ГРВІ сходні - повітряно-крапельний та через брудні руки. Віруси розповсюджуються при кашлі, чханні, розмовах та 2-3 години зберігається у повітрі. Крім того, вони осідають на предмети, двірні ручки, кнопки ліфтів, тощо та зберігаються там до 1 години.

 Характерні первинні прояви грипу

- гострий початок з читко вираженими проявами інтоксикації (сильна слабкість, млявість, головна біль, болі в м`язах, тощо) та високою температурою (38-39 град. та віще), яка тримається 5-7 днів

- гіперемія склер та біль у очних яблуках, сльозотеча

- кровоточивість, сухість слизистих.

   Пізніше з`являються кашель, виділення з носу, болі у горлі, тощо.

При неправильному режимі при захворюванні, несвоєчасному зверненні до лікаря та неповноцінному лікуванні можливі ускладнення грипу - пневмонія, менінгіти, енцефаліти, ураження нирок, загострення існуючих у людини хронічних захворювань. Летальність при грипі може бути до 1% від захворілих. Щеплені проти грипу можуть захворіти у легкої формі, без ускладнень та летальних випадків.

 Основні заходи щодо профілактики грипу та інших ГРВІ

·        необхідно додержуватися правил особистої гігієни, у першу чергу - миття рук після приходу до дому, не торкатися брудними руками слизистих оболонок носу, очей, роту

·        не спілкуватись з особами, у яких є прояви ГРВІ, грипу

·        не відвідувати місця скупчення народу

·        при кашлі, чханні обов’язково  використовувати носовичок, серветки

·        проводити вологе прибирання, частіше відкривати вікна для провітрювання

·        готовити свій організм до зустрічі з вірусом - закалювання, обмеження продуктів, в яких міститься багато вуглеводів, збільшення використання овочів, фруктів, цитрусових, тощо

·        частіше бувати на свіжому повітрі, вести здоровий спосіб життя.

При захворюванні на ГРВІ та грип хворого необхідно оставити дома, забезпечити постільний режим з метою попередження ускладнень, посилений режим пиття, провітрювання приміщень, вологого прибирання. Хворого необхідно максимально ізолювати, забезпечити окремим посудом, білизною. При уході за хворим необхідно використовувати маску, яку міняти кожні 3 години. Білизну, посуд хворого після використання необхідно кип’ятити або використовувати дезрозчини.

     Обов`язково необхідно оформити виклик лікаря на дім для діагностики захворювання, оцінки стану хворого, призначення лікування.

 

Южноукраїнський  міськрайонний відділ лабораторних досліджень

  ДУ «МОЛЦМОЗУ» Лікар-епідеміолог  С.Б. Бєляєва

Всі новини →