Voznesensk » News
Homepage News Вознесенщина

News

30 ЛИПНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПРОТИДІЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

29/07/2020

30 липня відзначається Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми, який  проголошений Генеральною Асамблеєю ООН в резолюції від 18 грудня 2013 року. Як зазначають в ООН, торгівля людьми є серйозним злочином і грубим порушенням прав людини. Щороку тисячі чоловіків, жінок і дітей потрапляють до рук торговців людьми як у себе вдома, так і за кордоном. Всі країни світу, будь то країна походження, транзиту або призначення, страждають від торгівлі людьми. У зонах бойових дій і конфліктів ця проблема стоїть найбільш гостро. Згідно з існуючими даними, торгівля людьми відбувається повсюдно, так як кількість переміщених осіб за останні роки зросла майже вдвічі. У 2010 році Генеральна Асамблея прийняла Глобальний план дій з боротьби торгівлею людьми, закликавши уряди всього світу вжити скоординованих і послідовних дій, аби перемогти це зло.

Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має як економічні, так і соціальні, педагогічні, психологічні причини.

Незважаючи на здійснення певних зусиль з боку держави в напрямку протидії торгівлі людьми – прийняття та виконання Комплексної програми протидії торгівлі людьми, проблема торгівлі людьми залишається актуальною і це негативне явище має стійкі тенденції до поширення.

Причини, з яких люди потрапляють до рабства – низький рівень життя, бажання заробити, а також нездатність адекватно оцінити пропозиції роботи від прихованих «работорговців».

Метою торгівлі жінками може бути насильницький шлюб, примусова праця, використання в домашньому господарстві і промисловому чи сільськогосподарському секторах, народження дитини примусово чи за замовленням, використання в сексуальному бізнесі. Чоловіків переважно використовують на будівництвах, у промисловості, сільському господарстві, дітей – у жебрацтві, дитячої порнографії, осіб будь-якої статі і віку – для вилучення і трансплантації органів. 

Сьогодні торгівля людьми – це реальність. Щорічно тисячі українців у пошуках кращої долі, залишаючи свої сім’ї, виїжджають працювати за кордон.  Як правило, злочин починається з того, що торгівці людьми пропонують своїм майбутнім жертвам привабливі можливості працевлаштування. У багатьох випадках особа дізнається про дійсні «умови договору» лише після своєї появи в місці призначення, коли в неї відбирають паспорт, вдаються до фізичного та психічного насильства щодо неї, вимагають відробити гроші, витрачені на оформлення документів, віз та проїзних квитків. В останні роки спостерігається поширення такого явища, як торгівля людьми, з метою їх використання для примусової праці, жебракування, сексуальної експлуатації, поширення наркотиків та інших форм злочинної діяльності.

В умовах розповсюдження у країнах світу пандемії спричиненої коронавірусом COVID-19, Урядом було повернуто тисячі громадян України, які працювали за кордоном. Серед них, ймовірно, є особи, які постраждали від торгівлі людьми, або ті, що можуть потрапити в цю ситуацію вже в Україні.

КОЖЕН ПОСТРАЖДАЛИЙ МАЄ ПРАВО НА ДОПОМОГУ ВІД ДЕРЖАВИ, 

А САМЕ:

Отримання правової, психологічної, соціальної та матеріальної допомоги

Допомога у відновленні документів

Сприяння у професійній підготовці та  працевлаштуванні

Безкоштовне медичне обстеження та лікування

ДЕРЖАВА ЗАХИЩАЄ ВАШЕ ПРАВО НА ДОПОМОГУ І ЗАХИСТ

Ви можете звернутись до органів поліції та на Національну «Гарячу лінію» з протидії торгівлі людьми і гендерної дискримінації: 0 800 500 335 (безкоштовно та анонімно зі стаціонарних телефонів в межах України),  116123 (з мобільного).            

Вознесенський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, м.Вознесенськ,  вул.Челюскінців, 2, тел..(05134)3-23-45; пн.-чт.: 8:00-17:00; пт.:8:00-16:00.

Управління соціального захисту населення Вознесенської райдержадміністрації, м.Вознесенськ , вул. Центральна, 27, тел..(05134)3-21-68 пн.-чт.: 8:00-17:00; пт.:8:00-15:45.

   Не соромтесь, не бійтесь! Звертайтесь за допомогою!

 

Всі новини →