Вознесенский район » Новости
Українська | Русский | English
Главная Новости Вознесенщина

Новости

Чергове засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації

23/05/2019

23 травня відбулось чергове засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Тетяни Панової.

Приводом для чергової зустрічі став ряд питань, зокрема вжиття заходів по недопущенню заносу збудника африканської чуми свиней на територію Вознесенського району, та забезпечення роботи свиногосподарств в «закритому режимі». За словами доповідачів Миколаївська область являється загрозливою. В поточному році виявлено - 3 випадки африканської чуми свиней (м. Миколаїв -1, Вітовський район, с. Котляреве - 1, Баштанський район, с. Піски -1). За результатами проведеного аналізу встановлено, що господарство ДП ДГ «Зорі над Бугом» працює з порушенням «закритого режиму» роботи, відсутня повна огорожа ферми де утримується свинопоголів’я.

Членами комісії рекомендовано, керівнику ДПДГ «Зорі над Бугом», забезпечити дотримання ветеринарно-санітарних вимог «закритого режиму» роботи свиноферми (наявність огорожі, санпропускнику, заборона доступу бродячих тварин та інше). Інформувати ветеринарну службу Вознесенського району про ситуацію на фермі, про кількість загиблих свиней, незалежно від причин.

Також прийнято рішення про постійний моніторинг за клінічним станом поголів’я свиней в свиногосподарствах та особистих господарствах населення.

Проведення широкої роз’яснювальної роботи серед населення та власників тварин про небезпеку африканської чуми свиней і заходи біозахисту на підприємствах, діяльність яких пов’язана з обігом свиней та в особистих селянських господарствах, тощо.

Під час зустрічі піднято питання про заходи щодо недопущення занесення та поширення збудника грипу птиці в приватному секторі та птахогосподарствах на території Вознесенського району.

Протягом 2018 року, відповідно до плану державного моніторингу інфекційних хвороб птиці, проведено дослідження на грип 80 проб від птиці з приватного сектору, 40 проб від птиці птахо господарств. В досліджених пробах збудника вірусу грипу птиці не виявлено.

На території Вознесенського району утриманням та розведенням птиці займаються два підприємства (ТОВ «Квінто», СТОВ «Промінь»), які працюють з дотриманням закритого режиму.

Членами комісії вирішено повідомляти державну службу ветеринарної медицини про всі випадки загибелі птиці або про не властиву їм поведінку, організовувати постійні заходи, направлені на знищення гризунів, ектопаразитів і недопущення залітання диких, синантропних птахів у пташники, кормоцехи тощо.

Забезпечити дотримання зоогігієнічних та ветеринарно-санітарних вимог при транспортуванні, утриманні та годівлі птиці, будівництві об’єктів птахівництва.

Обговорили присутні заходи профілактики та недопущення масового отруєння бджіл на території Вознесенського району.

За даними, які є у володінні Держпродспоживслужби в Миколаївській області масова загибель бджіл фіксувалась в Баштанському районі (5 постраждалих пасік) та Первомайському (12 постраждалих пасік). Дослідження проводилось тільки в Первомайському районі, за результатами яких підтверджено діагноз – отруєння.

На території Вознесенського району зареєстровано та видано ветеринарно – санітарних паспортів на 280 пасік.

Управлінню агропромислового розвитку Вознесенської райдержадміністрації доручено доводити до відома громадян які здійснюють розведення та утримання бджіл, агровиробників, органів місцевого самоврядування, ОТГ, алгоритм дій в результаті отруєння бджіл. Інформувати зацікавлених осіб з питання дотримання вимог діючих нормативно-правових документів, що передбачають охорону бджіл від отруєнь.

 

Всі новини →