Вознесенский район » Новости
Українська | Русский | English
Главная Новости Вознесенщина

Новости

Засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації

10/09/2019

09 вересня голова державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації, перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панова провела чергове засідання комісії.

На порядку денному розглядали два питання, такі як: вжиття заходів по недопущенню заносу збудника африканської чуми свиней на територію Вознесенського району, та забезпечення роботи свиногосподарств в «закритому режимі» та про заходи профілактики та боротьби зі сказом тварин на території Вознесенського району.

По першому питанню заслухано представника Держпродспоживслужби у Вознесенському районі Сергія Йоржа. За його словами з початку 2019 року виявлено – 41 неблагополучний пункт по АЧС по Україні. Карантин продовжує діяти у 19 неблагополучних по АЧС пунктах – в 13 областях України. Миколаївська область являється загрозливою. В поточному році виявлено   - 5 випадків африканської чуми свиней. За результатами проведеного аналізу встановлено, що господарство ДП ДГ «Зорі над Бугом» працює з порушенням «закритого режиму» роботи, відсутня повна огорожа ферми де утримується свинопоголів’я.

В результаті обговорення присутні вирішили рекомендувати керівнику ДПДГ «Зорі над Бугом» забезпечити дотримання ветеринарно-санітарних вимог «закритого режиму» роботи свиноферми. А також щоденно інформувати ветеринарну службу Вознесенського району про ситуацію на фермі, про кількість загиблих свиней, незалежно від причин. Вознесенській районній державній лікарні ветеринарної медицини рекомендовано проводити моніторинг за клінічним станом поголів’я свиней в свиногосподарствах та особистих господарствах населення. У разі виявлення загиблих або підозрілих у захворюванні свиней на африканську чуму свиней вживати заходів згідно Плану дій при підозрі захворювання свиней на АЧС незалежно від типу ведення господарства та форми власності. Наголошено на проведенні широкої роз’яснювальної роботи серед населення та власників тварин про небезпеку африканської чуми свиней і заходи біозахисту на підприємствах, діяльність яких пов’язана з обігом свиней та в особистих селянських господарствах, через засоби масової інформації провести роботу щодо епізоотичної ситуації по АЧС.

По другому питанню присутні заслухали інформацію про ситуацію, яка складається щороку на території області, щодо випадків захворювання різних видів тварин на сказ. За 7 місяців 2019 року в області зареєстровано 19 випадків сказу ( 6 – собак, 6 – котів, 3 – лисиці, 1 – куниця, 1 – шакал,   2 –ВРХ). В поточному році на території району зареєстровано 4 випадки сказу ( 2 – собаки, 2- ВРХ).

Вірусологічним відділом Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби проводилися планові та позапланові моніторингові дослідження біологічного матеріалу на сказ, станом на 01.08.2019 року по Вознесенському району досліджено на сказ: 11 лисиць, 2 собаки (позитивно), 1 кіт. Службою ветеринарної медицини району здійснюються планові профілактичні щеплення собак та котів проти сказу, відповідно до плану протиепізоотичних заходів по профілактиці основних заразних хвороб тварин по району на 2019 рік, за 7 місяців поточного року щеплено 5051 голів собак, та 2066 голів котів, в 47 населених пунктах, ВРХ щеплено в неблагополучному пункті – 87 голів, вакцинації собак, та котів продовжуються. З метою профілактики сказу власники тварин, керівники господарств незалежно від форм власності зобов’язані дотримуватись діючих правил тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах України, затверджених Держжитлокомунгоспом, Міністерством сільського господарства і продовольства та Міністерством охорони здоровя України 18 червня 1980 року. Крім того відповідно до ст.9 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» правила домашніх тварин установлюються органами місцевого самоврядування.

Рішенням комісії рекомендовано користувачам мисливських угідь Вознесенського району вживати заходи щодо приведення рівня популяції лисиць в мисливських угіддях до норми 0,5-1 голова на 1000 гектарів. Проводити обстеження мисливських угідь з метою виявлення хворих тварин, або їх трупів, повідомляти про такі ветеринарну службу району. Не допускати до полювання не вакцинованих проти сказу собак.

У разі виникнення підозри на сказ, або підтвердження діагнозу на сказ, вживати заходи відповідно до інструкції Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин, затвердженої наказом Головного управління ветеринарної медицини з Держветінспекцією Мінсільгосппроду України від 15.03.1994р. №5.

Через засоби масової інформації: сайт та районну газету доводити до відома власників тварин про необхідність в обов’язковому щепленню проти сказу собак та котів. Головам ОТГ та сільських рад: організувати та провести заходи по зниженню чисельності безпритульних тварин в населених пунктах, дотримуючись вимог Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» від 21 лютого 2006 року №3447-ІV. Органам місцевого самоврядування установити правила утримання домашніх тварин відповідно до ст.9 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

 

Всі новини →