Вознесенский район » Новости
Українська | Русский | English
Главная Новости Вознесенщина

Новости

Дзвони Чорнобиля – в кожному серці

15/12/2019

14 грудня в Україні відзначається «День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС». Указ N 945/2006 про заснування цієї пам'ятної дати підписаний Президентом 10 листопада 2006 року.
В рамках виконання заходів з нагоди вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, працівники управління соціального захисту Вознесенської райдержадміністрації, територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Вознесенського району на чолі з заступником голови Вознесенської райдержадміністрації Оленою Козуб взяли участь у мітингу біля пам’ятного знаку «Ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС».
Учасники мітингу хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх ліквідаторів, хто віддав життя за наше щасливе сьогодення.

Виступаючи перед присутніми Олена Козуб зазначила: "Ми віддаємо данину пам’яті людям які ціною власного життя врятували нас, а також людей які змушені були залишити свої домівки, свою батьківщину, людей які залишилися інвалідами. Щастя сьогодення в тому, що ми живемо, що ті, які могли ніколи не народитися після тієї жахливої аварії - народились, живуть і вчаться творити прекрасне".

30 листопада 1986 року було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Незважаючи на всі труднощі і проблеми, самі ліквідатори називають 14 грудня святом. В ліквідації катастрофи на ЧАЕС брали участь більш ніж 650000 людей з усього Радянського Союзу, з яких більше половини представляли тогочасну УРСР.

Події 33-річної давності ніколи не зітруться з пам’яті ні сучасних, ні наступних поколінь. Ця катастрофа є болем для всієї України. Величний подвиг здійснили всі, хто брав участь у ліквідації наслідків вибуху на четвертому енергоблоці атомної станції.

Жителі Вознесенщини також брали участь в ліквідації наслідків найбільшої екологічної аварії ХХ століття, відроджували до нового життя обпалену радіацією землю.

В нашому районі проживає 66 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 36 ліквідаторів аварії.
З початку 2019 року вищезазначеним категоріям громадян, згідно Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» забезпечено надання допомог та компенсацій, виплачено матеріальну допомогу до 33-ї річниці Чорнобильської катастрофи через програму «Турбота» за рахунок коштів районного бюджету.

Від усього серця зичимо ми героям-ліквідаторам міцності духу, здоров’я і впевненості у завтрашньому дні! Нехай мирний атом служить на благо кожного з нас.

 

Всі новини →