Вознесенский район » Новости
Українська | Русский | English
Главная Новости Вознесенщина

Новости

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ, ЩОБ НЕ СТАТИ ЖЕРТВОЮ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

20/07/2020

Торгівля людьми – це здійснювані з метою експлуатації вербування, переміщення, передача, переховування або одержання людей шляхом загрози силою чи її застосування або інших форм примусу, викрадення, шахрайства, обману, зловживання владою або уразливістю положення, або шляхом підкупу, у вигляді платежів чи вигод, для одержання згоди особи, яка контролює іншу особу. Експлуатація включає, як мінімум, експлуатацію проституції інших осіб або інші форми сексуальної експлуатації, примусову працю або послуги, рабство або звичаї, подібні з рабством, підневільний стан або вилучення органів.

Найбільш уразливими до торгівлі людьми є такі особи:

- незаміжні жінки;

- самотні матері;

- розлучені особи;

- молодь;

- діти вулиці;

- діти-сироти;

- вихідці з неблагополучних сімей;

- особи-мігранти;

- особи, які зазнали насильства (зокрема сексуального);

- матеріально незабезпечені;

- особи з проблемами психічного здоров’я;

- дискриміновані, стигматизовані особи.

Найвірогідніше потрапити на «гачок» торгівців - при виїзді за кордон. Мотиви виїзду за кордон різні: пошуки роботи, бажання матеріально забезпечити свою сім'ю (батьків, дітей), бажання фахової самореалізації, прагнення отримати престижну освіту, бажання "побачити світ", втілити мрії про "гарне життя за кордоном", вдало вийти заміж тощо.

Працювати за кордоном можна, але тільки легально. Що для цього потрібно? Потрібно знати про всі можливі ризики, а також мати якомога більше інформації, її ви можете знайти через довідкові бюро, Інтернет, Центри зайнятості, громадські організації.

В Україні офіційні міждержавні угоди про працевлаштування громадян на території інших країн укладено з Росією, Польщею, Чехією, Словаччиною, Угорщиною. Цей перелік постійно поповнюється.

Докладна інформація про працевлаштування за кордоном є в усіх обласних, міськрайонних Центрах зайнятості.

Якщо йдеться про роботу в інших країнах, то у фірми, яка займається працевлаштуванням громадян за кордоном, крім ліцензії, має бути ще свій договір з країною-працедавцем. Ви маєте право ознайомитись з ним.

Видачу ліцензій та контроль за діяльністю подібних фірм здійснює Державний Центр зайнятості.

Отже, якщо Ви їдете за кордон:

Пам'ятайте, що довіряючи свою долю малознайомій фірмі або приватним особам (навіть якщо це Ваші родичі чи знайомі!), Ви наражаєтесь на серйозну небезпеку.

Обов'язково дізнайтесь, чи є у фірми ліцензія і саме на працевлаштування за кордоном. Попросіть показати Вам оригінал ліцензії. Інформацію про ліцензування фірми Ви можете отримати в Центрі зайнятості вашої області, вашого міста чи району.

З'ясуйте, чи займалась фірма, яка обіцяє працевлаштувати Вас за кордоном, цим видом діяльності раніше? Може бути, що це колишня турфірма, що «перекваліфікувалась»? У такому випадку загроза виникнення різноманітних складнощів та неприємностей вельми велика.

Спробуйте дізнатись долю попередніх клієнтів фірми, а ще краще - поговоріть з ними особисто. Якщо вам відмовляють надати таку інформацію, це вже для вас серйозне попередження.

Попіклуйтесь, щоб Ваш контракт було написано мовою, якою ви розумієтесь, а також, щоб у ньому було чітко позначено:

- Країна призначення;

- Ім'я роботодавця;

- Тип праці та умови праці;

- Умови оплати;

- Умови проживання та праці;

- Термін дії контракту

Краще мати справу з фірмами, які плату за свої послуги беруть не авансом, а вираховують із Вашої першої закордонної зарплати. Цю умову обов'язково потрібно обумовити в контракті. Але при цьому Ви маєте пам'ятати, що свою працю за кордоном Ви починаєте з боргу.

Найголовніше — будьте уважні до своїх документів! Нікому не віддавайте свій паспорт навіть на нетривалий час. Документ, що засвідчує Вашу особу, має бути завжди тільки у Вас. Обов'язково залиште своїм друзям або родичам детальну інформацію про своє перебування за кордоном (адреса, контактний телефон), а також копію свого паспорта та контракту. Ми також радимо залишити свою фотографію та адресу Ваших іноземних друзів.

Дізнайтесь номери телефонів українських посольств та консульських представництв за кордоном. Якщо Ви опинились у скрутній ситуації або Вам щось загрожує – подзвоніть у посольство чи консульство України.

Якщо Ви, перебуваючи за кордоном України, загубили свій закордонний паспорт, за довідкою про підтвердження Вашої особи звертайтесь до консульських представництв або посольства України.

Термін Вашого перебування на території іноземної держави вказаний у Вашій візі. Порушення візового режиму зробить неможливим Ваш подальший виїзд за кордон.

Ніколи не намагайтесь перетинати державні кордони з нелегальними документами.

Пам'ятайте, що знання хоча б елементарних слів іноземної мови значно полегшить Ваше перебування за кордоном і може врятувати в скрутну хвилину.

У багатьох країнах працюють різноманітні громадські та міжнародні організації, які надають допомогу всім, хто опинився в складній ситуації. Складіть перелік контактних адрес та телефонів (посольств, консульств, громадських організацій тощо).

Закон завжди на вашому боці. Якщо вам необхідна допомога, ви її отримаєте. Треба звертатися до поліції, соціальних служб, центрів психологічної допомоги, громадських організацій, до родичів та друзів. Не бійтеся розповідати про свою проблему, не бійтеся просити підтримки. Треба знайти сили, щоб протистояти біді.

Саме ти несеш відповідальність за своє життя і своє майбутнє, за свою подальшу долю. Не віддавай свого права вільного вибору до чужих рук.

Всі новини →