Вознесенский район » Новости
Українська | Русский | English
Главная Новости Вознесенщина

Новости

Про призначення та виплати деяких видів допомог

22/07/2020

Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб» від 02.06.2020 № 646-ІХ. На його виконання  розроблено та подано на розгляд Уряду проект постанови Кабінету Міністрів України „Деякі питання виплати державної соціальної допомоги” яким, зокрема, передбачено зміну алгоритму розрахунку державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та допомоги на дітей одиноким матерям з 1 липня 2020 року. Зазначеним Законом України також внесено зміни до Закону України  „Про державну допомогу сім'ям з дітьми”, згідно з якими для призначення, виплати та припинення виплати допомоги на дітей одиноким матерям додатково застосовуються умови призначення, виплати та підстави для припинення виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. 

Таким чином, проектом постанови передбачається врахування майнового стану як при призначенні державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, так і при призначенні допомоги на дітей одиноким матерям. Тому заявники при зверненні за вказаними видами допомоги  повинні заповнювати розділи Декларації про доходи  в частині наявності у власності особи житла та транспортних засобів. 

До прийняття Кабінетом Міністрів України зазначеного проекту постанови  для осіб, які у липні поточного року звертаються за призначенням державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та допомоги на дітей одиноким матерям, провадиться  прийом заяв з необхідними документами та декларацій про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги. При цьому призначення відповідних допомог для таких осіб має здійснюватися після її прийняття Кабінетом Міністрів України та набрання чинності. 

Проектом постанови передбачається встановити, що державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям та допомогу на дітей одиноким матерям особам, які звернулися за її призначенням у липні - серпні 2020 року, буде призначено та проведено виплати починаючи з липня 2020 року. 

Слід взяти до уваги, що якщо  державні соціальні допомоги малозабезпеченим сім’ям та допомоги на дітей одиноким матерям  були призначені  по 30.06.2020 (включно) за документами, а виплата не продовжена  відповідно до законодавства боротьби з коронавірусом (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби ( COVID – 2019)“  № 3275  від 30.03.2020) то їх виплата продовжується за «старими» нормами до закінчення шестимісячного терміну. 

Наприклад, малозабезпечена родина отримувала державну соціальну допомогу з 01.11.2019 по 30.04.2020, виплата була продовжена у травні та червні 2020 відповідно до законодавства про боротьбу з коронавірусом. У липні родина звертається за продовженням виплати цього виду допомоги. Їй необхідно надати документи про доходи включно по квітень 2020  року та визначити право за «старими» нормами. Якщо буде підтверджене право на цей вид допомоги, то вона буде призначена з 01.05.2020 (з врахуванням виплаченої суми допомоги по законодавству про боротьбу з коронавірусом за травень, червень 2020 року)  по 31.10.2020. А при зверненні цієї родини за допомогою у листопаді 2020 року право буде визначатися за новими нормами законодавства, які діють з 01.07.2020.

 

Управління соціального захисту населення

Вознесенської райдержадміністрації

Всі новини →