Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

"Круглий стіл" з учасниками ліквідації аварії на Чорнобильсьскій АЕС

11/12/2014

На передодні вшанування Дня учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у Вознесенській районній бібліотеці ім.. Т. Г. Шевченка відбувся "круглий стіл" з представниками громадської чорнобильської організації та керівниками управлінь, комунальних закладів, що співпрацюють з чорнобильцями. На зустрічі були також присутні: заступник голови райдержадміністрації Козуб О., голова районної ради Білоконь І., начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Житник А., голова Вознесенської районної громадської організації «Союз Чорнобиль України» Сухарь А..

Розпочалось засідання з виступу першого заступника голови, виконувача функцій і повноважень голови райдержадміністрації Сергія Солодаєва. Він згадав про наслідки трагедії та самовідданих людей, які ціною власного життя та здоров'я приборкували руйнівний атом та подякував їм від щирого серця. Але одголоски трагедії відчувають і сьогодні дивлячись на наших дітей котрі мають проблеми зі здоров’ям.

Зокрема Сергій Володимирович в своєму виступі окреслив значне коло питань. На даному етапі у зв’язку з ситуацією  в країні район, як і вся держава проводить роботу по допомозі та збору необхідних речей для бійців Української армії. На сьогоднішній день в районі започатковано акцію, де кожна сільська рада бере активну участь у придбані та виготовлені «буржуйок» для наших захисників. Також керівник району наголосив присутнім на не менш важливому питанні – відключення електроенергії. Перш за все він довів причини такого відключення, що значно вплинуло на роботу деяких підприємств в районі так і на населення в цілому. У зв’язку із скрутною ситуацією в енергетичній системі України (із гострим дефіцитом електричної потужності та аварійним відключенням блока на Запорізькій АЕС та 16 блоків ТЕЦ) починаючи з 1 грудня на території Миколаївської області засновані графіки аварійних відключень (ГАВ) з метою дотримання доведених Південною електроенергетичною системою завдань з граничного споживання електроенергії. Відключення відбуватимуться без попереджень населення за для оперативного реагування на перепади частоти в системі електроенергії, щоб не допустити аварійних ситуацій. На завершення свого виступу Сергій Солодаєв вручив грамоти за сумлінне виконання громадських обов’язків та з нагоди Дня вшанування учасників Чорнобильської катастрофи: Онощенко Сергію Івановичу – учаснику ліквідації наслідків аварії на Чорнобильської АЕС, Пантєлєєвій-Туцькій Галині Миколаївні – постраждалій від наслідків аварії на  Чорнобильської АЕС, Рогожинському Володимиру Гавриловичу - учаснику ліквідації наслідків аварії на Чорнобильської АЕС,  Яроцькому Миколі Михайловичу - учаснику ліквідації наслідків аварії на Чорнобильської АЕС.

Подальша зустріч відбулась у формі діалогу запитання – відповіді між керівництвом району та чорнобильцями. Звернувся чорнобилець який, має житло за межами території Новогригорівської сільської ради, що підлягає під категорію дачної ділянки та не має  у зв’язку з цим змоги припису у селі та отримання пільг за місцем проживання. Сергій Володимирович взяв дане питання до відома та пообіцяв в найближчий час розібратися.

У ході круглого столу мова йшла щодо отримання в недалекому майбутньому організацією свого приміщення, яке їм було виділено за рішенням сесії Олександрівської селищної ради. Багато нарікань у чорнобильців було в адресу лікування громадян: кошти передбачені на стаціонарне лікування чорнобильців, за їх бажанням, оформлення рецептів за пільговими цінами, медичні обстеження, неотримання за рецептом ліків на місцях, а також окремо піднімалося питання роботи з перевізниками по району, пільгове забезпечення зазначеної категорії громадян.

Після доволі змістовної інформативної частини перейшли до обговорень. Зокрема про надання пільг чорнобильцям та членам їх сімей доповіла начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Житник А.В.. З приводу пенсійного забезпечення інформувала присутніх начальник відділу з призначення пенсій ПФУ у Вознесенському районі та місті Жерченко А. В., яка закликала присутніх звертатись до управління з будь-яких питань, котрі хвилюють чорнобильців, а заступник головного лікаря з медичної частини ЦРЛ Демченко Г.В., завідувач районною аптекою  № 42 Бондаренко Г.В. підняли питання медичного забезпечення. З роз'ясненнями щодо прав на цільове отримання земельної ділянки заступник начальника управління Держземагенства у Вознесенському районі звернулася Безкровна Н.В., котрій члени громадської організації висловили велику подяку у кропіткій праці по сприянню в отриманні ними 2 га землі, котрі їм передбаченні законом.

Крім того Антоніна Житник повідомила, що змінено порядок надання путівок на оздоровлення, зараз він удосконалюється, визначаються санаторно-курортні заклади. Також вона наголосила, що взято до уваги прохання членів організації про отримання путівок хоча б з другого кварталу 2015 року.

На жаль, не всі проблеми вирішуються на місцевому рівні, багато що залежить й від економічної ситуації в країні, а що стосується фінансування, в тому числі й медичної галузі, цифри розраховуються Міністерством фінансів та спускаються нам згори, - зазначила Олена Олександрівна, заступник голови райдержадміністрації. - Багато не обіцяємо, але намагаємося вишукувати додаткові кошти і робити все від нас залежне.

 

Всі новини →