Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

Народні депутати Миколаївщини разом з обласною владою будуть вирішувати енергетичну проблему регіону

19/12/2014

 Про це стало відомо під час зустрічі голови облдержадміністрації Вадима Мерікова з народними обранцями.

«У Миколаївській області сьогодні – енергетична проблема. Це питання, мене дуже хвилює, і я хотів звернутися до вас, для того, щоб ви змогли вплинути на ситуацію, що склалася. Сподіваюся, вам це вдасться, адже у вас є право депутатських запитів, про цю проблему ви можете проінформувати спікера Верховної Ради, міністрів. Відключається електроенергія без графіків, саме це викликало соціальну напругу практично у всіх районах та містах», – розповів Вадим Меріков.

Він пояснив, що електрика відключають більш ніж на 4-5 годин, у багатьох людей за цей час значно знижується температура в будинках. При цьому робиться все можливе для того, щоб відключень не торкнулося об'єктів соціальної сфери та військових частинах.

Вадим Меріков зазначив, що до компетенції обласної адміністрації не входить розподіл лімітів та затвердження графіків відключення. «Ми спробували відпрацювати графіки спільно з «Миколаївобленерго» і «Південної енергетичної системою», проте на сьогоднішній день виконувати такий графік не можливо, тому що нам кожен день дають нові ліміти. Миколаївська область споживає близько 420-450 МВт на добу. Останні два дні ми повинні були економити 155 МВт на добу. А це більше 30%, саме через це у нас відбувається, так зване, віялове відключення, коли люди по 4-6 годин відключені від електрики», – констатував він.

За словами керівника області, для того, щоб стабілізувати ситуацію, яка вкрай турбує населення області, ним були відправлені відповідні звернення на Кабінет Міністрів України, «НЕК «Укренерго». А вже завтра його перший заступник відправиться до Одеси, де для вирішення проблемного питання відвідає «Південну енергійно систему».

«Нам необхідна ваша підтримка в плані направлення ваших запитів в такі організації як «НЕК «Укренерго», «Держенергонагляд» і «Південні енергетичні системи». Для того, щоб вони могли нам визначити чіткі ліміти, під які ми складемо графіки відключення в області. Якщо ліміт 80 МВт – це відключення триватиме 2 години. І сьогодні жителі сіл, міст, згодні на те, щоб на 2 години на добу відключали електроенергію, але потрібен чіткий графік відключень, – зазначив Вадим Меріков.

Ігор Бриченко запропонував не відкладати вирішення цього питання в довгий ящик, і вже в понеділок зустрінеться з профільним Міністром. Тому миколаївські нардепи домовилися вже в понеділок, 22 грудня, зустрінеться в Києві і «оббивати пороги для того, щоб вирішити енергетичну проблему рідного краю».

У свою чергу Андрій Вадатурський зазначив, що він готовий разом з першим заступником голови облдержадміністрації Миколою Романчуком відвідати «Південну енергійно систему». Крім того, він упевнений, що якщо ліміти постійно змінюються, потрібно розробити запасний графік відключень електроенергії.

Олександр Лівік, який є членом Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки запропонував, проблемне питання підняти на черговому засіданні Комітету.

Всі новини →