Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

Вадим Меріков проінспектував хід розмінувальних робіт в акваторії Чорного моря

19/05/2015

Вже багато років поспіль, починаючи з ранньої весни і закінчуючи жовтнем, піротехніки Головного управління ДСНС України у Миколаївській області працюють в районі Кінбурнської коси та острова Березань для того, щоб привести дану території у безпечний стан та очистити її від залишених боєприпасів.

Впродовж останніх 3 років у прибережній смузі та із затоплених барж з боєприпасами в Ягорлицькій затоці та мінного загороджувача біля Кінбурнської коси піротехнічним підрозділом було вилучено близько 7 тисяч боєприпасів часів Другої світової війни.

19 травня Кінбурнський півострів відвідав голова Миколаївської облдержадміністрації Вадим Меріков. Основною метою візиту стало ознайомлення із ходом робіт по розмінуванню акваторії Чорного моря. Вадим Меріков на власні очі побачив техніку, яка використовується для проведення пошукових робіт, процес транспортування та знешкодження вибухонебезпечних предметів. А також ознайомився із матеріально-технічною базою, яка задіяна на проведення зазначених робіт.

Вадим Меріков підкреслив: «Для нас найважливіше – безпека наших громадян, як жителів населених пунктів, так і туристів, які приїжджають відпочивати в нашу область. Сьогодні проводились розмінування в акваторії Чорного моря біля села Покровка в рамках реалізації Регіональної цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2013-2017 роки. З резервного фонду області виділено 65 тисяч гривень, для того, щоб розміновувати територію, яка відноситься до прибережної лінії, де відпочиває тисячі туристів». 

Лише за один тиждень обстеження затонулих суден та прибережної території піротехнічним підрозділом Головного управління ДСНС України у Миколаївській області виявлено 507 боєприпасів часів війни. Кожна із виявлених знахідок, не зважаючи на тривалий час перебування під «водною ковдрою», ще й досі перебуває у відмінній «бойовій формі», і неконтрольований підрив даних боєприпасів міг призвести до великої біди.

Роботи по очищенню акваторії Кінбурнського півострова від вибухонебезпечних предметів продовжуються. Перший етап планується завершити у червні цього року. За цей період буде перевірено близько 5000 кв.м. акваторії поблизу затонулих об’єктів та вилучено виявлені вибухонебезпечні предмети, які будуть знищені встановленим порядком. Вже починаючи із вересня і до листопада, доки дозволятимуть погодні умови, роботи буде продовжено.

Як розповів керівник Головного управління ДСНС України у Миколаївській області: «Роботи по приведенню акваторії Чорного моря у безпечний стан –  це один із основних та пріоритетних напрямків нашої роботи, адже всі ми розуміємо та оцінюємо той ризик та небезпеку, яку становлять вибухонебезпечні предмети. Навіть з урахуванням того, що вони стільки часу пролежали в землі, чи на дні водойми. Тому ця робота триватиме до тих пір, поки ми не будемо впевненими у тому, що не залишилося жодного предмета, який становить потенційну небезпеку для навколишнього середовища та наших громадян».

Всі новини →