Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

Олексій Гарань вважає, що останнім часом зростає активність місцевих громад

25/08/2015

Обрання місцевих рад на два роки є запобіжником проти утворення місцевих князьків. Про сказав професор політології Національного університету "Києво-Могилянська Академія" Олексій Гарань.

"Згідно з проектом змін до Конституції, в повну силу децентралізація вступить з 2017 року. І ті ради, які ми оберемо восени, працюватимуть всього-на-всього два роки. За цей час децентралізація на повну силу не запрацює. Буде перехідний етап. Тому це є своєрідним запобіжником утворення цих місцевих князьків", - сказав О.Гарань.

Також, О.Гарань зазначив, що саме федералізація може спровокувати появу місцевих князьків.

"Давайте розуміти, що якби у нас була федералізація, то була б дійсно небезпека утворення напівфеодальних князівств на рівні суб'єктів федерації. Однак у нас базовий рівень об'єднання – місцева громада. Навіть повноваження обласних рад не будуть такими широкими. І це є також певним запобіжником", - підкреслив О.Гарань.

Щодо ознак активності населення по регіонах, то О.Гарань сказав, що вищою вона є довкола великих міст та на Галичині.

"Очевидно, що в більш великих містах активне населення, то там більший буде вплив громадськості, ніж у віддалених селах. Там цей процес буде йти складніше. Є і регіони, що мають ширші традиції. Ясно, що в Києві активні громади, на Галичині. Там люди традиційно більш активні», - вважає експерт.

Водночас О.Гарань відзначив зростання активності громад Лівобережної України.

"Після Євромайдану відбулися зміни. Це включає і Дніпропетровськ, і Харків. З іншого боку ми бачимо там і посилення регіональних авторитетів, наприклад, Коломойського. На Сході теж з'явилося багато активних людей, волонтерів, але знову ж таки, чи потраплять вони до влади, і наскільки активно їм вдасться тиснути на владу", - сказав О.Гарань.

Президент України Петро Порошенко 20 серпня на брифінгу сказав, що переконаний – у Верховній Раді України вистачить голосів для ухвалення змін до Конституції України у частині децентралізації.

Нагадаємо, що 19 серпня, під час засідання уряду сказав віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко повідомив про саботування децентралізації з боку політичних сил.

"На сьогодні відбувається фактично саботування з боку політичних сил питань децентралізації", - зазначив Г.Зубко.

 

Він додав, що це відчувається щодо Харкова та інших міст. "Це переводиться більше в політичну площину, але це питання перспективи України і сьогодні зволікань не може бути", - додав Г.Зубко.

Всі новини →