Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

Непідкорені голодом у 33-му – непереможні сьогодні: Миколаївщина вшанувала пам'ять жертв голодоморів

28/11/2015

Сьогодні миколаївці та жителі області, громадські активісти та політичні діячі, керівництво області та міста, як і вся країна, вшанували пам’ять українців, які стали безневинними жертвами Голодомору 1932-1933 років.

Традиційно від Кафедрального собору Касперівської ікони Божої матері пройшли жалобною ходою до пам’ятного знаку жертвам Голодомору. Саме там Митрополит Миколаївський і Богоявленський Володимир відслужив Поминальну Літію за всіма загиблими у часи голодного терору.

До усіх учасників заходу звернувся перший заступник голови облдержадміністрації Микола Романчук: «В ті роки кожну хвилину від голоду помирало більше 20 українців, щогодини – більше тисячі, щодоби більше 34 тисяч. Люди гинули, але деякі діячі приховуючи правду, говорили про те, що ніхто не загинув, що це не геноцид нації. Це не так! Весь час деякі керівники постійно хочуть переписати історію України, але українці знають правду. Український народ ніколи не забуде те страхіття. Наші Герої сьогодні відвойовують кожен сантиметр нашої землі. Пам'ять українців не стерти! Бо є українці, є Україна!».

Народний депутат України Тарас Кремінь зазначив: «Голодомор – це один з тих механізмів системного протистояння і винищення українців. Це знищення духовенства, культури, інтелігенції. Це повна зачистка, яка має місце і на сході країни сьогодні. І тільки завдяки тим, хто вистояв, завдяки тим спадкоємцям отих «куркулів» і «ворогів» тримається Україна сьогодні. Відроджується Україна і встає з колін, а світ об’єднується навколо України. Нехай Молитва і вічна пам'ять  наших невинно загиблих  буде сяяти, як цей вогонь».

О 16:00 у загальнонаціональну хвилини мовчання миколаївці схилили голови в скорботі, вшановуючи пам‘ять про загиблих в голодні роки.

Свічки, квіти, колосся – це невід’ємні атрибути людської пам’яті, яка береже «чорні» сторінки історії українського народу. В пам’ять жертв голодомору до пам’ятного знаку поклали квіти та лампадки, а від усіх районів та міст області принесли горщики з пшеницею.

Більше фотографій тут

Всі новини →