Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

Доступні ліки - кожному українцю

11/01/2017

З початком 2017-го року в Україні стартував перший етап медичної реформи, що полягає в зміні фінансування первинної ланки медичної допомоги. Одна з її важливих складових - впровадження у лютому цього року референтного ціноутворення, а у квітні -відшкодування вартості лікарських засобів (реімбурсації). 

На ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми будуть встановлені граничні ціни на рівні не вищому, ніж у п’яти країнах-сусідах: Польщі, Латвії, Словаччині, Угорщині, Чехії.

Програма реімбурсації передбачає відшкодування коштів за ліки, які пацієнт купує тільки за рецептом, що значно зменшить випадки самолікування. Препарати первинної ланки лікарі призначатимуть за діючою речовиною, а не за їхньою комерційною назвою. А торговельну марку пацієнт вибиратиме в аптеці самостійно. Реалізація зазначених механізмів передбачає, насамперед, зниження смертності населення. Адже хвороби діагностуватимуть на ранніх етапах.

На сьогодні Національний перелік основних лікарських засобів включає 1200 препаратів. Його планують скоротити до 300 найменувань. Міністерство охорони здоров’я України вже запустило процес громадського обговорення Постанови Кабінету Міністрів України про новий Національний перелік основних лікарських засобів. Протягом 30-ти днів прийматимуться коментарі та зауваження до документів. МОЗ України також працює над розрахунком граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби на основі референтних цін.

Довідково: національний перелік основних лікарських засобів  це перелік якісних, ефективних, безпечних препаратів, необхідних для забезпечення надання медичної допомоги населенню в закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності. Розгляд пропозицій щодо внесення змін до Національного переліку здійснює експертний комітет з відбору та використання основних лікарських засобів, утворений МОЗ України.

Всі новини →