Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

Морози не завдали значної шкоди посівам озимих культур на Миколаївщині

25/01/2017

Не зважаючи на те, що восени 2016 року був значний дефіцит вологи в грунті, сільгосптоваровиробники області змогли закласти надійний фундамент урожаю поточного року і посіяли високоякісним і високо репродукційним насінням з одночасним внесенням мінеральних добрив 616,2 тис.га озимих зернових культур, що майже на 60 тис.га більше проти 2015 року.

Департаментом агропромислового розвитку Миколаївської ОДА запроваджено щотижневий моніторинг стану озимих сільськогосподарських культур. Згідно з оперативними  даними, сходи отримано на 97 % площ, з яких в доброму і задовільному стані знаходиться 80 % площ посівів.

Припинення активної вегетації озимини відбулося в першій декаді листопада.

Морози, які були в грудні та січні, не завдали значної шкоди посівам, завдяки сніговому покриву, середня висота якого,на більшій території області, становила від 6 до 18 см.

На початок третьої декади січня сніговий прокрив залягав лише в північно-західних, східних та в південно-східних районах та за даними снігозйомки його висота становила 3-7 см.

Метеорологічні умови на сьогоднішній день не загрожують стану озимих культур, їх перезимівля відбувається задовільно. Шкідливих для рослин явищ не спостерігається і вони знаходяться у фазі зимового спокою. В подальшому їх стан буде повністю залежати від температурного режиму, наявності і висоти снігового покриву, ступеня загартованості рослин.

Більш детальні висновки про хід перезимівлі озимих культур можна буде зробити після відновлення їх вегетації.

В третій декаді січня поточного року господарствами області та науковими установами буде відібрано зразки озимих зернових культур (моноліти), за результатами відрощування яких буде визначено життєдіяльність рослин.  

В ряді господарств області погодні умови дозволяють здійснювати вихід агротехніки в поле і на сьогоднішній день вже розпочато підживлення озимих сільськогосподарських культур по мерзлоталому грунту.

Спостереження за станом озимини триває і сільгосптоваровиробниками області ведеться накопичення мінеральних добрив для їх підживлення.

Всі новини →