Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

Випадок АЧС в селі Котляреве Вітовського району

11/03/2019

06.03.2019  в приватному господарстві гр. Дишлового В.А., с. Котляреве, Вітовського району, Миколаївської області зареєстровано загибель 2 голів свиней віком 4-5 місяців.

При дослідженні відібраних проб патологічного (біологічного) матеріалу в Дніпропетровській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби м. Дніпро встановлено діагноз – африканська чума свиней (АЧС).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС 06.03.2019 року проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вітовській районній державній адміністрації, рішенням якої затверджено план заходів з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичного вогнища, зон захисту та нагляду.

Встановлено епізоотичне вогнище територію приватного господарства гр. Дишлового В.А.

До зони захисту в радіусі 3 км від епізоотичного вогнища ввійшли такі населені пункти: с. Котляреве, с. Шевченко, с. Шевченкове,  Вітовського району.

До зони нагляду радіусом 5 км від зовнішніх меж зони захисту ввійшли такі населені пункти: с. Зелений Гай, с. Оленівка, с. Ново-Руське, с. Новогригорівка, с. Зоря, п. Луч Вітовського району.

На даному етапі вживаються заходи щодо ліквідації спалаху АЧС відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 № 111, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 березня 2017 року за № 432/30300.

Отже, в особистих господарствах населення:

1.  Обов’язково ідентифікуйте, усіх сільськогосподарських тварин, які утримуються у Вашому господарстві.

2.   Не допускайте сторонніх (людей, тварин ) у своє господарство. Власникам особистих господарств слід утримувати свиней у свинарниках і сараях без вигулу та контакту з іншими тваринами.

3. Не годуйте свиней кормами тваринного походження і харчовими відходами без проварки при температурі не менше 80 о С впродовж 1 години. Купуйте корми промислового виробництва

4.   Проводьте обробку свиней і приміщень для їх утримання один раз на 10 днів проти кровосисних комах (кліщів, вошей, бліх, мух та комарів). Постійно ведіть боротьбу з гризунами.

5.    Подвірний забій і реалізацію свинини проводьте лише з дозволу фахівців державної ветеринарної служби після проведення ними передзабійного огляду тварин та ветеринарно-санітарної експертизи м’яса, продуктів забою.

6. Не купуйте живих свиней в недозволених місцях торгівлі, без супровідних ветеринарних документів.

7.    Не викидайте трупи тварин, залишки від їх переробки на звалища, узбіччя доріг.

Власникам тварин у випадку підозри на захворювання та в разі загибелі свиней терміново повідомляти  ветеринарну службу району за адресою м. Вознесенськ, вул.. Зої Космодем’янської, 2, т. 4-01-00, 4-02-14, 4-46-43, 4-26-73.      

 

Вознесенське міжрайонне управління

ГУ Держпродспоживслужби

в Миколаївській області

Всі новини →