Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

Дзвони Чорнобиля у кожному серці

23/04/2019

В історії нашого народу чимало скорботних дат, спогад про які пронизує серце гострим болем. Одна з них – 26 квітня 1986 року, коли над квітучим Поліссям здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху.

Минуло 33 роки з дня найбільшої в історії техногенної аварії, що сталася на Чорнобильській атомній станції. Нажаль, наслідки цієї катастрофи ми відчуваємо зараз в екології і медицині. Її масштаби могли б бути незрівнянно більшими,  якби не мужність і самопожертва сотень тисяч учасників ліквідації наслідків аварії – наших співвітчизників. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації. Серед них були будівельники, водії, пожежники та міліціонери, до їх складу ввійшли  і 39 ліквідаторів з Вознесенщини – зазначила  заступник голови райдержадміністрації Олена Козуб, під час засідання «круглого столу», яке відбулося 23 квітня за участю осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській та керівників структурних підрозділів райдержадміністрації. Захід проводився в рамках виконання заходів з нагоди відзначення  33-ої річниці Чорнобильської катастрофи.

В засіданні взяли участь 9 ліквідаторів аварії на ЧАЕС, А. Житник  начальник управління соціального захисту населення, Н. Путій заступник начальника  Вознесенського об’єднаного управління пенсійного фонду України Миколаївської області, Г. Жарська головний лікар комунального неприбуткового підприємства «Вознесенський  районного центр первинної медико-санітарної допомоги», О. Зуєва заступник начальника Управління Держгеокадастру у Вознесенському районі, директор ТЦ Вознесенського району Н. Наконечна, директор Вознесенського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді О. Лукова.

Під час засідання були обговорені питання:

-         соціального захисту (надання пільг) громадян,які постраждали внаслідок  аварії на ЧАЕС, медичного обслуговування, пенсійного забезпечення, земельні питання.

Начальник управління соціального захисту населення А. Житник, розкрила  питання щодо  соціального захисту чорнобильців:

- у Вознесенському районі налічуються сім’ї, в серцях яких назавжди залишається спогади про ті жахливі події, з них: 3 постраждалих I категорії; 35 ліквідаторів та 1 евакуйований II категорії, 12 потерпілих від наслідків аварії  на Чорнобильській АЕС III категорії; 12 дітей; 6 вдів.

Чинним законодавством на 2019 рік громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської  катастрофи передбачені видатки на фінансування 4 державних програм:

- надання додаткової відпустки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

    - щомісячна грошова допомога продуктів харчування за пільгове забезпечення продуктами харчування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;(392,40 грн. - 1 категорії та 196,20грн. - 2 категорії);

-  допомога на оздоровлення, у випадку звільнення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи ( I кат.- 90,00 грн., ІІ кат.-100,00грн., ІІІ кат.- 75,00грн.);     

-        пільги на медичне обслуговування.

З початку року вищезазначеним категоріям громадян виплачено  32,3 тис.грн. на пільгове  забезпечення продуктами харчування.

На 2019 рік на медичне обслуговування бюджетом передбачено – 34,1 тис.грн, в тому числі:

-  медикаменти- 17,0 тис.грн.,

-   зубопротезування – 17,1 тис.грн.

Cтаном на 01.04.19 профінансовано медикаментів на суму  3.8 тис.грн., що становить 22,4% від виділених коштів річного бюджету. В цьому році 2 особам здійснено безплатне позачергове зубопротезування на суму 4.2 тис.грн., що становить 24,6% річного бюджету.

У 2019 році планується оздоровити за кошти державного  бюджету особу, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії  в санаторно-курортному закладі на суму 7,3 тис.грн.

Також, до 33-ї річниці Чорнобильської катастрофи в поточному році через програму соціального захисту населення «Турбота» на період до 2020  року  за рахунок коштів районного бюджету  виплачено  матеріальну допомогу 57 громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на загальну суму 21,2 тис.грн. ( 3 постраждалим І категорії – 6,0 тис.грн., 36 ліквідаторам ІІ категорії – 11,1 тис.грн., 12 потерпілим ІІІ категорії – 2,2 тис.грн., 6 вдовам – 1,9 тис.грн.).

Головний лікар КНП «Вознесенський  районного центр первинної медико-санітарної допомоги» Г. Жарська, запропонувала звертатися до сімейних лікарів відносно санаторно-куротного лікування дітей.  Заступник начальника Управління Держгеокадастру у Вознесенському районі О. Зуєва, рекомендувала звертатися з заявою до голови сільської ради щодо забезпечення земельною ділянкою 2 га, згідно законодавства.

Розмова за «круглим столом» пройшла в діловій,  конструктивній обстановці. 

 

Всі новини →