Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

Обережно! Виявлено вогнище сказу на території населеного пункту с. Новогригорівка

24/07/2019

В липні місяці 2019 року до Вознесенської районної лікарні ветеринарної медицини звернувся громадян, який мешкає в селі Новогригорівка, про підозру захворювання на сказ корови, яка вела себе неадекватно, проявила агресію, кидалася на тварин на пасовищі, спостерігалося сильне виділення слини. Корова загинула, спеціалістами ветеринарної служби району було відібрано  патологічний матеріал та направлено до Миколаївської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби де і був виділений вірус сказу. Труп корови спалено.

Проведено позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Виконавчому комітеті Вознесенської міської ради, та запроваджено карантинні обмеження по сказу тварин на територію село Новогригорівка, Вознесенської міської об’єднаної територіальної громади, з прилеглими до нього угіддями, затверджено комплексний план заходів щодо ліквідації сказу в неблагополучному пункті.

Сказ - гостре вірусне захворювання, яке характеризується надзвичайно високою агресивністю, ураженням центральної нервової системи, нападами крайнього нервового збудження і розвитком паралічів. Невиліковна хвороба з тривалим інкубаційним періодом диких м'ясоїдних та домашніх тварин, що становить велику небезпеку для людини. Відсутність лікування, а лише профілактика визначають соціальне й економічне значення цієї хвороби. Сказ належить до захворювань, які не мають кордонів.

Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок потрапляння її слини на свіже поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

Цією недугою може захворіти будь-яка дика худоба і домашні тварини. Сказ може вразити всі різновиди рогатої худоби, собак, кішок і так далі. До людей сказ може перейти, якщо тварина його вкусить або слина потрапить на відкриті рани. Симптоми цього захворювання важко не помітити. Тому якщо ви виявили їх у своїх тварин, потрібно негайно телефонувати до ветеринара. Тим більше що сказ у важкій стадії неможливо вилікувати. Тепер виділимо основні ознаки хвороби.

В першу добу після зараження, корова починає себе дивно вести. Не їсть, і не п’є. Постійно знаходиться в стороні і починає жувати предмети, на які жуйні не звертають уваги. Це паркан, кора дерев або підстилка.

Тварина стає безстрашною. Якщо раніше її лякали собаки чи інші стресові обставини, то при сказі корова взагалі на це не реагує.

Різкі сумбурні рухи.

У корів починається сильне виділення слини, і спостерігаються труднощі з її проковтуванням.

Сказ в першу чергу вражає мозкову діяльність тварини, тому головна ознака захворювання – це не характерна для них поведінка. Корова може почати кидатися на людей, бути занадто буйною і так далі.

Самостійно хворобу вилікувати неможливо. При наявності вище перелічених симптомів, потрібно терміново звертатися ветеринарного лікаря.

 Як вберегти свого домашнього улюбленця від сказу? Аби убезпечити своїх домашніх тварин від сказу, варто притримуватись наступних рекомендацій: намагайтесь охороняти їх від укусів інших тварин; регулярно робити щеплення проти сказу домашнім собакам та котам, в тому числі вартовим та мисливським собакам; виводьте собак на прогулянку в намордниках та на повідку; не заводьте собак і кішок заради забави, не виганяйте їх на вулицю у випадку зміни поведінки тварини, негайно звертайтесь до найближчої ветеринарної служби, за адресою місто Вознесенськ, вулиця Зої Космодемянської, 2.

Слід пам'ятати, що всі заходи профілактики сказу будуть марні, якщо кожен власник тварин не розумітиме, що він несе відповідальність не тільки за своє здоров'я чи свого улюбленця, але й за здоров'я оточуючих.

 

 Вознесенське міжрайонне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Миколаївській області

Всі новини →