Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

Обережно! Виявлено випадок АЧС у м. Первомайськ!!!

19/08/2019

 

     15.08.2019 о 08.30  громадянка, яка мешкає у м. Первомайську в телефонному режимі повідомила до Первомайської лікарні ветеринарної медицини про загибель однієї голови свині віком приблизно 12 місяців.

Цього ж дня відібрано патологічний матеріал (шматочки селезінки, підщелепових та мезентеріальних лімфовузлів) та направлено до Державного наукового-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (ДНДІЛДВСЕ) в м. Київ для встановлення остаточного діагнозу.

Власнику вручено розпорядження щодо утримання в «закритому режимі», заборону вивезення та ввезення свиней, перегрупування та забою на м’ясо до встановлення діагнозу.

Дата встановлення діагнозу – 16.08.2019. Можливим джерелом та шляхом занесення вірусу АЧС може бути – недотримання «закритого режиму», завезення «неперевірених» кормів, згодовування необроблених харчових відходів.

Рішенням Комісії ДНПК при Первомайській міській раді оголошено територію приватного господарства неблагополучною щодо  африканської  чуми  свиней  та встановити  карантин  з  16.08.2019 р.

Встановлено  епізоотичним  осередком територію  приватного господарства.

Встановлено зону захисту в радіусі 3 км. від епізоотичного вогнища:    

м. Первомайськ по вул. Грушевського, мости через річки Синюху та Південний Буг, вул. Київську, та частина вул. Братів Лісовців с. Грушівка

Встановлено зону нагляду (спостереження) (радіус 5 км від зовнішніх меж зони захисту) частина м. Первомайськ, с. Грушівка, с. Мигія, с. Кінецьпіль.

На даний час у епізоотичному вогнищі, зонах захисту та спостереження проводяться всі необхідні заходи з ліквідації захворювання та недопущення поширення вірусу.

Щоб не допустити занесення вірусу АЧС до власного господарства почніть вже сьогодні, якщо не зробили цього раніше:

- переодягатись та перевзуватись щоразу перед входом до свинарника;

- обладнайте дезбар’єри при вїзді до господарства  та дезкилимки при вході до кожного виробничого приміщення, включаючи кормосклади; навчіться користуватися дезінфікуючими  речовинами для рук, підлоги, взуття;

- проведіть дератизацію, трупи збирайте та утилізуйте;

- не утримуйте на території свиногосподарства інших тварин (особливо котів та безприв’язних собак);

- забороніть вхід на територію стороннім особам без зміни або дезінфекції одягу, взуття та рук;

- встановіть сувору заборону на вигул свиней;

- не купуйте тварин та продукти тваринного походження, якщо не можете достовірно встановити їхнього походження;

- не відвідуйте  райони та території де виявлено захворювання на АЧС;

- проводьте термічну обробку кормів  - це майже самий ефективний засіб захистити тварину від захворювання.

 Пам’ятайте, що при температурі у 60ºС вірус зберігає здатність вбивати ще 10 хвилин. Тому температурну обробку потрібно робити кропом із температурою не менше 90ºС.

У випадку підозри на захворювання та в разі загибелі свиней терміново повідомляти  ветеринарну службу району за адресою м. Вознесенськ, вул.. Зої Космодем’янської, 2.

т. 4-01-00, 4-02-14, 4-46-43, 4-26-73.      

 

Вознесенське міжрайонне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

 в Миколаївській області

Всі новини →