Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

ОБГОВОРИЛИ ПИТАННЯ НЕЗАКОННОЇ ВИРУБКИ ЛІСОВИХ НАСАДЖЕНЬ

28/01/2020

28 січня під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації, виконувача функцій і повноважень голови райдержадміністрації Тетяни Панової відбулася нарада з сільськими головами та головами об’єднаних громад щодо запобігання лісопорушенням на землях лісогосподарського призначення ДП «Вознесенське лісове господарство» та проведення заходів щодо захисту полезахисних смуг.

Аби належним чином врегулювати це питання, було запрошено представників: Вознесенського відділу поліції ГУ НПУ, Вознесенського відділу УСБУ в Миколаївській області, Вознесенської місцевої прокуратури, ДП «Вознесенське лісове господарство», Вознесенської міської ради, Держгеокадастру, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, установ та організацій. Також на зустріч була делегація з Арбузинського району на чолі з головою райдержадміністрації Лілією Недашківською.  

На жаль, переважна більшість лісосмуг постраждали від вирубок. Добре відомо, що ці насадження захищають поля від водної та вітрової ерозії, забезпечують снігозатримання, що в кінцевому результаті зберігає родючість ґрунтів і підвищує врожаї.

Стурбованість присутніх викликала бездумність знищення «чорними» лісорубами лісових насаджень, що розташовані на території Вознесенського та Арбузинського району, і тим, що постійні незаконні вирубки лісонасаджень та посадок, пов’язані з ними торгівля незаконною деревиною (дровами) є суттєвою загрозою зеленим насадженням.

Олександр Чикачов, директор ДП «Вознесенське лісове господарство», взявши слово до виступу, озвучив заходи, які проводились протягом 2019 року господарством щодо запобігання нищенню зеленого фонду району. Також націлив увагу присутніх на статистиці правопорушень та збитках вчинених лісорубами.

За словами Тетяни Панової проблема існує, адже при затриманні правопорушника в першу чергу потрібно визначити кому відшкодовувати збитки. Як зберегти полезахисні лісові насадження, що сьогодні виявилися нічийними? Тривала відсутність господаря у полезахисних смуг та насаджень перетворилася у критичну проблему.

Представники поліції повідомили про важкість притягнення до кримінальної відповідальності за незаконну вирубку дерев, правоохоронці разом з сільськими головами можуть конфіскувати знаряддя вирубки, транспортний засіб та дрова, а от довести це кримінальне провадження до логічного кінця є проблематичним у зв’язку з відсутністю власника цих насаджень.

За результатом наради присутні прийняли рішення звернутися до сільських голів, аби ті в свою чергу провели інвентаризацію земель, які є лісосмугами та розпочали механізм виготовлення документації, щодо оформленням лісополос, що дасть змогу встановити власника насаджень і покінчити з незаконною вирубкою дерев та притягнення до кримінальної відповідальності осіб які цим займаються. Також присутні наголосили на продовженні роботи  рейдів.

На останок Олександр Чикачов звернувся до сільських голів, з проханням провести серед населення роз’яснювальну роботу, аби жителі зверталися до лісового господарства щодо забезпечення дровами на опалювальний період, таким чином зменшити попит у «чорних» лісорубів.

 

 

 

Всі новини →