Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

Засідання протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації

29/05/2020

29 травня відбулося позачергове засідання  надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації під головуванням  заступника голови райдержадміністрації Тетяни Панової.  

На порядку денному розглядали вжиття заходів по недопущенню заносу збудника африканської чуми свиней на територію Вознесенського району, та забезпечення роботи свиногосподарств в «закритому режимі».     

З 2012 року в Україні зареєстровано 519 випадків АЧС. З початку 2020 року виявлено – 10 неблагополучних пунктів по АЧС (5-домашні, 4- дикі, 1 – інфіковані об’єкти).

Карантин продовжує діяти у  3  неблагополучних по АЧС пунктах – в 3 областях України: Херсонській (1), Запорізькій (1), Вінницькій (1). Карантин у населеному пункті оголошується на 40 днів. Якщо за цей час не виявлено на його території нові спалахи, такий населений пункт вважається оздоровленим.  Миколаївська область за 5 місяців епізоотична ситуація по АЧС стабільна.

За результатами проведеної планової перевірки в березні місяці поточного року встановлено, що господарство ДПДГ «Зорі над Бугом» працює з порушенням «закритого режиму» роботи, відсутня повна огорожа ферми де утримується свинопоголів’я, відсутня ідентифікація тварин.

Членами комісії прийнято рішення надати рекомендації керівнику ДПДГ «Зорі над Бугом» негайно забезпечити дотримання ветеринарно-санітарних вимог «закритого режиму» роботи свиноферми (наявність огорожі, санпропускнику, заборона доступу бродячих тварин та інше). Щоденно інформувати ветеринарну службу Вознесенського району про ситуацію на фермі, про кількість загиблих свиней, незалежно від причин.

Рекомендовано в разі відсутності можливості організації забезпечення роботи свиноферми в «закритому режимі», провести заміну свиней шляхом альтернативної заміни іншими видами.

Вознесенській районній державній лікарні ветеринарної медицини надано рекомендації проводити моніторинг за клінічним станом поголів’я свиней в свиногосподарствах та особистих господарствах населення. У разі виявлення загиблих або підозрілих у захворюванні свиней на африканську чуму свиней вживати заходів згідно Плану дій при підозрі захворювання свиней на АЧС незалежно від типу ведення господарства та форми власності. Забезпечити проведення широкої роз’яснювальної роботи серед населення та власників тварин про небезпеку африканської чуми свиней.

Також надано рекомендації головам ОТГ вжити заходи для залучення інвестицій з метою побудови забійних підприємств з утилізації та переробки побічних продуктів тваринного походження.

На засіданні комісії було піднято питання про заходи профілактики та недопущення масового отруєння бджіл на території Вознесенського району.

В Україні з кожним роком спостерігається тенденція щодо збільшення загибелі бджіл. Причин декілька, але головна – використання агровиробниками пестицидів для обробки полів, внаслідок чого гинуть не лише шкідники рослин, але й бджоли.  За даними, якими володіє Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області масова загибель бджіл фіксувалась у 2019 році в Березнегуватському районі ( 3 постраждалих пасік ).

Крім, того, інформацією Держпродспоживслужби в Веселинівському районі станом на 07.05.2020 року постраждало 7 пасік. Спеціалістами ветеринарної медицини відібрано зразки для проведення лабораторного дослідження. Але, зразки для дослідження не направлено у зв’язку з відмовою власників пасік від оплати лабораторних досліджень..

На території Вознесенського району зареєстровано та видано ветеринарно – санітарних паспортів на 280 пасік. 

            Для мінімізації виникнення масового отруєння бджіл необхідно дотримуватись норм чинного законодавства. Громадяни які утримують та розводять бджіл зареєструвати свої пасіки, повідомляти органи місцевого самоврядування, районі управління Держпродспоживслужби про плануєме місце розташування (кочівлю) пасіки. Сільгоспвиробники, фермери повинні здійснювати обробку полів в ранкові та вечірні години, повідомляти пасічників, за три доби, про дату, час, територію обробки, препарат, діючу речовину та способи їх застосування.

В результаті обговорення комісією прийнято рішення довести до відома громадян які здійснюють розведення та утримання бджіл, агровиробників, органів місцевого самоврядування, ОТГ, алгоритм дій в результаті отруєння бджіл. Висвітити в засобах масової інформації та на офіційних сайтах питання дотримання вимого діючих нормативно-правових документів, що передбачають охорону бджіл від отруєнь. Затвердити плани комплексних заходів з метою профілактики інфекційних захворювань на АЧС, грип птиці, трихінельоз, сказ передбачених інструкцією даних захворювань.

 

Всі новини →