Voznesensk » News
Homepage News Вознесенщина

News

В cелі Великосербулівка Єланецької громади виявлено факти захворювання домашньої птиці на пташиний грип

13/10/2021

З метою ліквідації захворювання, 12 жовтня, під головуванням заступника райдержадміністрації Івана Білоконя відбулося засідання протиепізотичної комісії.

За словами працівників управління Держпродспоживслужби 11 жовтня до Єланецької районної державної лікарні ветеринарної медицини надійшла інформація щодо загибелі птиці в жителя села Великосербулівка Єланецької громади. В результаті обстеження приватного домогосподарства встановлено, що всього утримувалось 118 голів птиці, в т.ч. 40 гусей, 36 курей, 42 індика. Виявлено 10 трупів птиці (2 гусей, 4 індика, 4 курей).

Зі слів власника домогосподарства зазначено, що за період з 09-11 жовтня загинуло 18 голів птиці. При клінічному огляді живої птиці виявлено, що більшість птиці знаходиться в пригніченому стані. Спеціалістами Єланецької РДЛВМ відібрано патологічний матеріал (печінка, селезінка, серце, нирки, трахея, кишечник).

11 жовтня матеріал направлено до Миколаївської регіональної лабораторії ДПСС для дослідження на високо патогенний грип.

В даному населеному пункті є водойма, яка знаходиться за 150 метрів від домогосподарства. Птиця з даного господарства має вигул за межі подвір’я та має можливість дійти до водойми, в зв’язку з цим можливе виникнення захворювання птиці на грип, оскільки на водоймі знаходиться велика кількість дикої перелітної птиці, що є носієм захворювання.

Протягом останніх двох тижнів чужі особи не відвідували домогосподарство. В сусідніх присадибних господарствах загиблої та захворілої птиці не виявлено. Спеціалісти ветмедицини провели дезінфекцію приміщення де утримувалася птиця та дрібний інвентар, взуття, одяг, що мали контакт з хворою птицею. Всього при обстеженні приватного сектору 11 жовтня в селі Великосербулівка було нараховано 1197 голів птиці.

За результатами засідання комісії прийнято рішення про оголошення території села Великосербулівка Єланецької селищної ТГ Вознесенського району неблагополучною (епізоотичний осередок) по високопатогенному грипу птиці і встановити карантин з 12 жовтня поточного року.

Також вирішено встановити буферну зону (зону захисту) радіусом 3 км від епізоотичного осередку, до якої ввійшли населенні пункти: с.Нововолодимирівка Єланецької селищної ТГ Вознесенського району, птахогосподарства відсутні.

Встановити зону нагляду територію радіусом 10 км від епізоотичного осередку, в яку ввійшли населені пункти: с. Михайлівка, с. Григорівка с. Велика Солона Єланецької селищна ТГ Вознесенського району, с. Малосолоне Бузької сільської ТГ Вознесенського району, с. Микільське, с. Ясна Поляна, с. Іванівка, с. Надеждівіка Братської селищної ТГ Вознесенського району, птахогосподарства відсутні.

Останім пунктом затверджено «План заходів щодо ліквідації і недопущенню розповсюдження захворювання високопатогенному грипу птиці в с. Великосербулівка Єланецької селищної ТГ Вознесенського району.

Оголошено карантин на 21 день та План заходів щодо ліквідації і недопущенню розповсюдження захворювання високопатогенного грипу птиці в домогосподарстві с. ВеликосербулівкаЄланецької громади Миколаївської області

 

Всі новини →