Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

Питання вакцинації - на постійному контролі в управлінні охорони здоров’я

02/10/2015

«Ефективна боротьба з інфекційними захворюваннями можлива тільки за допомогою імунопрофілактики», – зауважила заступник начальника УОЗ ОДА Наталя Кравцова під час робочого візиту до центру первинної медико-санітарної допомоги №1 м. Миколаєва. Наталя Ярославівна відзначила: «Сьогодні батьки турбуються про покращення захисту своєї дитини, створення індивідуального імунітету. Цього року від вакцинації відмовились лиш 2,5 тисячі, це 1,16% від усього дитячого населення області. І це найнижчий відсоток по всій країні, найвищий наразі - в західній Україні».

Підтримала її і міський дитячий імунолог, головний лікар ЦПМСД №1 м. Миколаєва Ірина Пліткіна: «Відмовляючись від вакцинації, батьки порушують права дитини та ставлять під загрозу її життя та здоров’я.»

За даними, озвученими спеціалістом, на сьогодні вакцинацію від поліомієліту пройшли 17%. Адже ситуація з вакцинацією залишається відверто складною: закупівлі відбуваються централізовано. Варто відзначити, що така ситуація склалася в усіх областях країни. Але сьогодні на рівні МОЗ України ведеться робота щодо вирішення цього питання.
Раніше заступник Міністра Ігор Перегінець наголосив: «Оскільки питання імунізації від поліомієліту на сьогодні є критичним для безпеки та захисту здоров’я українців, ми маємо не спекулювати на здогадках та неправдивій інформації, а усім разом сконцентрувати увагу і сили, щоб провести чітку роз’яснювальну роботу, провакцинувати наших дітей і убезпечити їх від захворювання».
На Миколаївщині медичними працівниками постійно ведеться роз’яснювальна робота з батьками.

«Найближчим часом до нас зайде 40800 доз оральних вакцин. ОПВ вакцину Україна отримала від ЮНІСЕФ за кошти канадського уряду, і яка буде розвезена в регіони для проведення масштабної національної імунізації є якісною та безпечною», - пояснила Наталя Кравцова.

«Для тих, хто не хоче очікувати на централізовані закупівлі МОЗ України, є й альтернативний варіант. Батьки можуть купувати вакцину самостійно. Але варто пам’ятати, що в аптеці це коштуватиме від 450 до 700 гривень і, що важливіше, будь-яка вакцина повинна транспортуватися правильно, аби вона не втрачала своїх якостей. Про це необхідно консультуватися з вашим сімейним лікарем», - пояснила Ірина Пліткіна.
Вона також наголосила на необхідності правильного загартовування дитини, режимі праці та відпочинку, вітамінізації: «Щоб дитина була міцною та здоровою, необхідно дотримуватись календаря щеплень, відвідувати сімейного лікаря для профілактичних оглядів, не перевантажувати дитину позашкільними секціями, приділяти увагу здоров’ю вчасно. Але не треба й панікувати, якщо дитини декілька разів на рік перехворіла ОРВІ, адже у дітей наївний імунітет, він реагує на будь-яку інфекцію, захищає організм, і це цілком природно».

«На щастя, у поточному році в Україні не зареєстровано жодного випадку смерті від поліомієліту», - розповідає заступник начальника УОЗ ОДА Наталя Кравцова, - «Але є й інші наслідки, не менш складні. Без вчасного щеплення, лікування, якщо вже захворіли, людина може залишитися інвалідом. І це ще одна важлива причина знову говорити про вакцинацію…»
Наталя Ярославівна також зазначила, що питання вакцинації на постійному контролі в управлінні охорони здоров’я.
Досягнення вакцинації є незаперечним фактом. За допомогою щеплень у світі ліквідовано багато інфекційних хвороб. Поліомієліт ліквідований у Північній та Південній Америці, Європі, та ін. Контролюються дифтерія, правець, кір, паротит, вроджена краснуха, туберкульоз, гепатит В. Люди забули про жахливі наслідки та ускладнення інфекційних хвороб. У довакцинальний період в Україні хворіли на дифтерію від 40 до 80 тисяч осіб щорічно, помирала кожна друга людина. На поліомієліт з 1954 по 1958 роки захворіло 15 тисяч дітей, значна частина яких залишились на все життя інвалідами.

Дивіться також Пам’ятка щодо запобігання поліомієліту

Всі новини →