Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

Пам'ять про Миколу Миколайовича Рябошапку жива

27/04/2020

Цей чоловік – один із найвідоміших жителів Вознесенщини. Учасник Другої світової війни, депутат Верховної Ради Української РСР, Герой Соціалістичної Праці – ось таким був Микола Миколайович.

Микола Миколайович Рябошапка народився 6 січня 1924 року на Кіровоградщині в сім’ї селянина.

В 1938 році розпочав трудову діяльність. З 1944 по 1947 рік служив в лавах Радянської армії. За проявлені мужність і героїзм М.М.Рябошапка був нагороджений орденом Вітчизняної війни другого ступеня, медаллю "За відвагу" та іншими бойовими нагородами. В 1951 році закінчив Київський лісогосподарський інститут. Працював старшим лісничим, а згодом директором Вознесенського степового лісгоспу і Вознесенської лісної дворічної школи.

З 1957 – квітень 1987 року голова колгоспу ім. Кірова (нині села Щербані, Троїцьке, Шевченко, Новоукраїнка). За значний внесок у розвиток сільського господарства, розвиток соціальної сфери села, за самовіддану трудову діяльність в 1971 році Микола Рябошапка нагороджений орденом Леніна. За вирощування високих урожаїв зернових культур в 1973 році Указом Президії Верховної Ради СРСР йому присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці.

В 1986 році відзначений другим орденом Леніна. Миколі Миколайовичу також було присвоєно звання Заслуженого працівника сільського господарства України.

Яскрава, неординарна біографія Миколи Миколайовича, людини, безмежно відданої рідній землі, готової втілювати ідеї в життя задля покращення та розквіту села Щербані. Завдяки наполегливості  з якою підходив до своєї роботи Микола Миколайович вдалося зробити дуже багато.

Так, провів світло по вулицях села, купив за власний кошт кіноустановку для демонстрування фільмів. У колгоспі з’явилася техніка – трактори, що дало змогу збільшити врожаї. І це було тільки початком.

            Порадившись із жителями, побудував водосховище для зрощування полів. В селі з’явилися нові побудови: Будинок культури, торгівельний центр, школа, лікарня, будинок зв’язку, сільрада, ферми, тік, гараж та інші. За його ініціативи в село було проведено газ.

Микола Миколайович був дбайливим керівником, справжнім господарем на власній землі, чуйною людиною. Його серце завжди було наповнене любов’ю до рідних, друзів, співробітників та дорогих серцю односельчан.

Микола Миколайович також дуже любив спорт. Тому на березі водосховища було збудовано спорткомплекс, для змагань з греблі на байдарках і каное, саме це місце стало початком щорічних змагань з веслування на байдарках і каное на першість Миколаївської області. З 1987 року в Щербанях проводяться щорічні змагання з веслування, присвячені пам’яті М. М. Рябошапки, куди приїжджають  спортсмени з усіх куточків України.

25 квітня 1987 р. перестало битись серце цієї людини.

Світла пам’ять про Миколу Миколайовича назавжди залишиться в серцях рідних, близьких та односельчан, як про людину, чиє життя було сповна віддане праці на рідній землі.

Пам’ять про здобутки цієї великої людини золотими буквами вкарбувалася в історію рідного села, Вознесенського району.

Важко підібрати епітети, щоб передати всю глибину душі цієї людини-легенди, в котрій гармонійно поєднуються твердість характеру, вимогливість та наполегливість, мужність і, водночас, безмежна любов до землі.

Для сучасної молоді, є прикладом життєвий шлях людей покоління Миколи Рябошапки, яке пройшло війну, пережило важкі часи відбудови та відродження села і країни. Тож пам’ятаймо людей, які здійснили трудові та ратні подвиги і залишили помітний слід в історії нашого району.

Прес - центр райдержадміністрації

Всі новини →