Voznesensk » News
Homepage News Вознесенщина

News

Вознесенська ДПІ інформує

06/01/2023

З 1 січня 2023 року вступив в силу Закон України від 30 листопада 2021 року №1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Мінімальне податкове навантаження на гектар землі - це механізм в Податковому кодексі України яким задекларовано мету справедливого оподаткування всіх власників і користувачів сільськогосподарських угідь (зокрема, ріллі, сіножатей, пасовищ). Механізм повинен запрацювати з 1 січня 2023 року, а підставою для його введення законодавці називають необхідній подолання тіньового обороту земель сільськогосподарського призначення Розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання вперше здійснюється за наслідками 2022 року.

Мінімальне податкове зобов'язання — це мінімально можлива сума податків, яку плататиме користувач землі (людина чи компанія). Обов'язок сплати МПЗ покладається на власника земельної ділянки. У випадку передачі земельної ділянки в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування МПЗ мають сплачувати орендарі або користувачі такої земельної ділянки, проте у тому разі, якщо таке право користування зареєстроване належним чином.

Новий податок поширюватиметься на власників та користувачів земельних ділянок сільгосппризначення, які розташовані за межами населених пунктів, а також у їхніх межах, якщо розмір ділянки становитиме 0,5 га та більше.

За 2022 і 2023 роки мінімальне податкове зобов'язання (МПЗ) на гектар землі розраховуватиметься сільськогосподарськими товаровиробниками- юрособами за ставкою 4% від нормативно-грошової оцінки (НГО) кожної земельної ділянки, на яку зареєстроване право власності або користування.

Мінімальне податкове зобов'язання складається з податку на землю, податку з доходу за продаж урожаю (вирощеного на цій ділянці), податку на доходи фізосіб, військового збору із зарплати найманих працівників.

Для фізичних осіб-одноосібників МПЗ ( Мінімальне податкове зобов'язання) обчислюватиметься органом державної податкової служби і відповідне податкове рішення надсилатиметься на податкову адресу такої фізособи.

Таким чином, для малих, середніх і великих суб'єктів господарювання на першому етапі впровадження МПЗ (при 4-х%) не виникне додаткових фінансових витрат, а для суб'єктів мікропідприємництва - це можливо. Через 2 роки ставка підніметься до 5% і більша кількість менших суб'єктів господарювання понесуть додаткові витрати.

Мінімальне податкове зобов'язання не встановлюється і, відповідно, не підлягає сплаті за:

  • земельні ділянки, що використовуються дачними (дачно- будівельними) та садівничими (городницькими) кооперативами (товариствами), а також набуті у власність/користування членами цих кооперативів за результатами приватизації;
  • землі запасу;
  • земельні ділянки, що віднесені до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 01.01.2022 року знаходилися у межах населених пунктів.

 

Всі новини →