Voznesensk » News
Homepage News Вознесенщина

News

Цифровізація має потужний антикорупційний ефект. Вона унеможливлює корупційні схеми та будь-які махінац

16/01/2023

Розповіли про це на спільному брифінгу з начальником Департаменту кібербезпеки СБУ Іллею Вітюком. Також розказали про два останніх корупційних кейси з будівельної сфери, які вдалося заблокувати СБУ. Це врятувало для держави десятки мільйонів гривень.

Перший кейс. Шахраї хотіли зареєструвати у Київській області об‘єкти, які не відповідають будівельним нормам. Намагалися використати електронний підпис для підробки дозволів на забудови. Але СБУ дуже оперативно відреагували. У цьому їм допомогла цифровізація будівельної сфери, яка спрощує процеси та робить їх прозорими.

Другий кейс. Видача підроблених сертифікатів професійної атестації архітекторів. І знову махінації з електронним підписом. представник Національної спілки архітекторів передав його для входу в електронну систему підконтрольній третій особі. Зловмисники змогли «редагувати» раніше видані сертифікати. Змінювали в них персональну інформацію «атестованого» архітектора.

Майже три роки працює е-система у сфері будівництва. Але старі корупціонери не здаються та намагаються робити «схеми». Вони не зрозуміли, що цифровізація змінили правила гри — кожен слід фіксується та легко відстежується. Все максимально прозоро. Всі їхні зловживання можна зупинити на етапі намагань. Так держава заощаджує мільярди гривень щорічно.

 

 

 

 

Всі новини →