Voznesensk » News
Homepage News Вознесенщина

News

Польша визнала депортацію кримських татар актом геноциду

22/07/2024

У п’ятницю, 12 липня, Сейм Республіки Польща 414 голосами визнав тотальну депортацію кримських татар у 1944 році актом геноциду.

 

Кримськотатарським Ресурсним Центром разом із Меджлісом кримськотатарського народу був наданий пакет документів про визнання депортації кримськотатарського народу актом геноциду, який включає:

 

- звернення Меджлісу кримськотатарського народу до всіх парламентів країн-членів ООН щодо визнання депортації кримськотатарського народу актом геноциду;

 

- звернення Кримськотатарського Ресурсного Центру до сейму Польщі;

 

- копії постанови Верховної Ради України «Про визнання геноциду кримськотатарського народу»;

 

- юридичну кваліфікацію депортації кримськотатарського народу як міжнародного злочину проти корінного народу.

 

Такий пакет документів був направлений ще 40 країнам світу. Наразі Кримськотатарський Ресурсний Центр та Меджліс кримськотатарського народу чекають відповіді та продовжують свою роботу у цьому напрямку.

 

КРЦ підкреслює, що депортація кримськотатарського народу як корінного народу з його історичної батьківщини в Криму є досі не завершеним (тривалим) міжнародним злочином, який не має терміну давності.

 

З початку окупації Криму у 2014 році тисячі кримських татар були вимушені поїхати з півострова через свою політичну позицію. Більше того, після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну багато кримських татар знову мусили покинути дім через незаконну мобілізацію в російську армію.

 

Світ мусить засудити депортацію 1944 року, аби цього ніколи більше не повторювалося. Особливо, це важливо у період повномасштабної війни в Україні у 2022, коли рф продовжує геноцид усього українського народу. Безкарність породжує нові злочини.

 

Команда КРЦ висловлює щиру вдячність Сейму Польщі за виявлену солідарність та підтримку кримськотатарського народу.

 

Нагадаємо, що 9 травня 2019 року Сейм Латвії визнав депортацію кримськотатарського народу 1944 року актом геноциду. 6 червня 2019 року Сейм Литовської Республіки також ухвалив резолюцію щодо визнання депортації кримськотатарського народу 18 травня 1944 р. актом геноциду. 19 травня 2022 року Палата громад Канади визнала тотальну депортацію кримських татар у 1944 році актом геноциду.

 

Зазначається, що Кримськотатарський Ресурсний Центр та Меджліс кримськотатарського народу системно веде роботу з національними парламентами різних країн щодо визнання депортації кримськотатарського народу актом геноциду. Зокрема, така робота проводилася і з парламентом Канади. У червні 2019 року КРЦ направив лист, у якому закликали країну визнати депортацію кримськотатарського народу актом геноциду.

 

Всі новини →