Вознесенский район » Новости
Українська | Русский | English
Главная Новости Вознесенщина

Новости

ПП «Овчеренко»: з любов’ю до землі та своєї справи

16/08/2021

Олег Овчеренко на землі не новачок, за плечима робота водієм в колгоспі, а згодом з 2011 року вільне фермерування. За словами аграрія підприємство розпочало свою діяльність з традиційного обробітку землі, але погодні умови спонукали до пошуку нових шляхів вирощування сільськогосподарських культур.

Цікавим є досвід Олега Анатолійовича щодо застосування технології прямого посіву (no-till), для високої врожайності та заощадження на витратах.

Аби дізнатися, як працює дана технологія вирощування в нашому регіоні та її особливості голова району Сергій Шурабура та його заступник Іван Білоконь зустрілися з керівником підприємства.

Під орудою в господарстві 1000 га, що розташовані на території Олександрівської громади села Актове. Техніка два комбайни марки Claas та New Holland, трактори МТЗ та New Holland з навігацією, оприскувач та сівалка Amazone Primera DMC 6000, яка виконуює всі технології посіву  no-till. Універсальний агрегат для прямого посіву, який працює практично з усіма культурами. За слова Олега Анатолійовича за добу може засіяти 90 га. Її переваги: дістає вологи на глибині 5-6 см. Сошник готує ідеальне повне ложе та внаслідок своєї форми підтягує вологу.

No-till технологія господарювання без оранки та поверхневого обробітку землі, натомість поверхня залишається під шаром рослинних поживних залишків.

На підприємстві дотримують заданої глибини посіву 3-4 см та рівномірного розкладання насіння відповідно до налаштувань, що дозволяє зменшити витрати шляхом висіву без підготовки ґрунту, зберігати разом з тим вологу.

Тобто економіка така, що мінімальна технологія, у порівнянні з оранкою вигідніша.

На підприємстві працює 7 осіб, техніка і технології оптимізували кількість людей. За цією технологією 3 роки зосередженні на вирощуванні ячменю, гречки, проса, ріпаку, який дав урожайність 30 ц/га, горох – 45 ц/га та пшениця – 50 ц/га.

Під час спілкування Олег Анатолійович зазначив, щоб ця технологія дала максимальну віддачу, потрібно враховувати культуру, тип ґрунту і те, яка культура росла на місці в попередньому році.

Кожне поле особливе і тому підхід до нього індивідуальний. Олег Анатолійович наочно показав гостям поля, де здійснено посів ріпаку після пшениці. Господар сміється зазначаючи: «На цьому місці через місяць можна буде побачити гарні сходи ріпаку, а поки спостерігаємо такий безлад у вигляді стерні».

Наступним продемонстрував поле, де висіяно 60 га гречки після ріпаку. Ціна на неї висока, врожайність дозволяє забезпечити пристойну рентабельність.

Одним із приємних моментів зазначає Олег Анатолійович - проведення експерименту. В напрямку покращення врожайності на початку січня 2020 року було здійснено посіви пшениці та ячменю за даною технологією. В це було неможливо повірити, але в березні підприємство отримало перші сходи. На момент збирання врожайність складала 57 ц/га пшениці та 58 ц/га ячмінь.

На питання від керівництва, чому при таких успіхах навкруги послідовників не так багато? Олег Овчеренко зазначає:«Як на мене, бояться ризикувати, помилково вважають, що не вдається досягнути бажаних результатів. Ще є багато чинників, які дають змогу цим господарям продовжувати робити так, як робили все життя».

Як наголошує Олег Анатолійович, хоч підприємство перейшло 100% на технологію no-till, необхідне постійне навчання, відстеження тенденцій, знайомство з успішними прикладами.

Наразі варто зазначити, що технологія на підприємстві працює і дає гарні результати. Усе це – завдяки керівникові Олегу Овчеренко та його сміливості у пошуку нових підходів до застосування сучасних технологій.

Це гідне поваги, адже непросто самому набувати нового досвіду, експериментувати та отримувати оптимальні результати. Придивляючись до нього роблять схожі кроки й інші фермери, що є сусідами з ним в цьому краю.

Всі новини →