Вознесенский район » Новости
Українська | Русский | English
Главная Новости Вознесенщина

Новости

Дифтерія, правець, кашлюк: що потрібно знати?

30/04/2024

Щеплення проти правця, дифтерії та кашлюка є в Національному календарі щеплень. Всі три інфекції викликають бактерії, що виділяють токсини, – в разі хвороби антибіотиків замало, аби їх здолати. Дуже потрібен високий рівень захисних антитіл проти токсинів – їх може дати вакцинація, та потім – регулярні бустерні щеплення. 

 

Вакцина проти правця, кашлюка й дифтерії є безоплатною – її закуповують із коштів платників податків, та надають міжнародні партнери. Все, що потрібно для вакцинації – звернутися до свого сімейного лікаря чи педіатра.

 

Чим страшні ці хвороби?


Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом і проявляється, як ангіна – горло болить, і в ньому утворюються плівки, що ускладнюють дихання. Згодом стає гірше – бактерія виділяє токсин, який повністю блокує синтез білка в клітинах організму. Без цього життєдіяльність неможлива. Для лікування дифтерії використовують кінську протидифтерійну сироватку та антибіотики. Навіть попри своєчасне лікування близько 20% хворих помирають. Тож вчасно вакцинуйте дітей і себе проти дифтерії.


Збудник правця живе в ґрунті, пилюці, тож заразитися правцем можна через поранення шкіри при травмі, городніх роботах і на війні, а також при укусах диких тварин, які копирсаються в землі (наприклад, білки чи їжаки). Збудник правця виділяє токсин, який блокує розслаблення м’язів, і людина помирає через параліч серцевого м'яза чи зупинку дихання. Смертність від правця навіть при вчасній медичній допомозі сягає 80%.


Кашлюк передається повітряно-крапельним шляхом і в старших дітей, і в дорослих проявляється нападами сильного спазматичного кашлю і триває до двох місяців. У новонароджених і маленьких дітей замість кашлю може виникати апное — зупинка дихання, судоми. Саме тому вагітним жінкам та їхньому найближчому оточенню треба зробити бустерне щеплення проти кашлюку. Оптимальний час для щеплення самої майбутньої матері – 16-32 тижні вагітності, хоча можна вакцинуватися і пізніше, якщо вчасно не вдалося. 

 

Коли роблять щеплення проти кашлюка, правця і дифтерії?

 

Перше щеплення роблять багатокомпонентною вакциною, до складу якої входять дифтерійний та правцевий неактивні токсини і кашлюковий компонент. Останній може бути в різній формі: як цілі вбиті клітини збудника кашлюка, чи лише його фрагменти. Це трикомпонентне щеплення допоможе сформувати імунітет одразу до трьох захворювань. 


 
Це щеплення роблять за такою схемою: у 2, 4, 6 та 18 місяців. В 6, 16 і далі що десять років роблять ревакцинацію (бустер) – але вже тільки від двох хвороб — правця і дифтерії.

 

Бустерне щеплення також можуть зробити в разі відкритої травми і потрапляння бруду в рану. 

 

І, нагадуємо, коли в родині скоро з’явиться немовля, майбутня мати та все оточення роблять бустерне щеплення від кашлюка – ймовірно, це буде така ж вакцина, як колють немовлятам.

 

За інформацією Міністерства охорони здоров'я України.

 

Всі новини →