Вознесенский район » Новости
Українська | Русский | English
Главная Новости Вознесенщина

Новости

На ЮУАЕС розробили тренажер для вдосконалення самоконтролю

06/04/2021

У ВП «Южно-Українська АЕС» створили тренажер «STAR», за допомогою якого персонал може відпрацьовувати навички самоконтролю. Це власна розробка спеціалістів навчально-тренувального центру (НТЦ) ЮУАЕС. З січня триває валідація тренажера. До процесу залучені начальники змін цехів, які проходять черговий курс підтримання кваліфікації в НТЦ.

Впровадити на ЮУАЕС тренажер «STAR» рекомендувала міжнародна інспекція Ядерного страхового пулу. Ця рекомендація увійшла як захід до програми конкретних дій ВП ЮУАЕС, що спрямовані на становлення і розвиток культури безпеки. Южноукраїнські фахівці вивчили досвід колег АЕС Моховце (Словаччина) та Рівненської АЕС, оцінили власні напрацювання і вирішили розробити тренажер для відпрацювання навичок самоконтролю власними силами. В концепцію з самого початку заклали можливість розширити такі аспекти як навчальне середовище (не обмежуватися лише ПМТ); склад персоналу, який буде задіяний (тренувати не тільки операторів БЩК); розширення функціональних перспектив.

Над розробкою працювали спеціалісти відділу техобслуговування і ремонту НТЦ Вадим Гордійчук  і В'ячеслав Драгой  та фахівці відділу психолого-педагогічного забезпечення НТЦ Катерина Черешня і Олена Шаміс. Їм вдалось створити програмний продукт, здатний на звичайному персональному комп'ютері відтворити віртуальний пульт керування для виконання навчальних завдань, пов'язаних з впливом на різні робочі елементи.

Вадим Гордійчук, інженер-програміст відділу техобслуговування і ремонту НТЦ розповідає: «Модель нашого тренажера побудована на WEB Interface, що дозволяє використовувати звичайний комп’ютер. Пульт зображено на екрані. Він має вигляд панелі приладів з набором робочих елементів. Також там міститься чек-лист - таблиця з переліком дій, попередньо заданих інструктором (психологом). Передбачена можливість робити в чек-листі покрокові позначки про виконання кожного перемикання. Саме це сприяє самоперевірці дій, що виконуються, та розвитку навичок самоконтролю. Ядро програмного тренажера сконструйовано у вигляді системи, придатної для подальшого (практично безмежного) масштабування та імітує виконання операцій перемикання органів керування за заданими алгоритмами. До інтерфейсу моделі можливо додавати будь-які візуальні елементи керування. Це не потребує значних матеріальних витрат та сприяє створенню безлічі шаблонів тренажера, не схожих один на одного. За допомогою інтуїтивно зрозумілого інтерфейсу можливе створення незліченної кількості сценаріїв».

Катерина Черешня, керівник відділу психолого-педагогічного забезпечення НТЦ ЮУАЕС пояснює: «В основу концепції створення тренажера «STAR» на ЮУАЕС покладено розуміння того, що переважна більшість помилок персоналу відбувається внаслідок виконання автоматичних звичних дій (без аналізу). Це так звані «помилки – промахи» на фоні зниженого рівня концентрації уваги та самоконтролю. Саме тому самоконтрль є одним із ключових інструментів попередження помилкових дій персоналу. Ми очікуємо, що у

персоналу, який пройде курс навчання на тренажері, підвищиться самоконтроль, знизиться ймовірність здійснення помилок. А для нас, психологів,  зявиться можливість формувати базу даних поведінкових реакцій на різноманітні сценарії розвитку подій».

Ідея реалізована, сьогодні це можна впевнено стверджувати. За допомогою тренажера персонал АЕС отримав можливість тренувати навички самоконтролю в різних умовах. Найближчим часом  розробники планують удосконалити проєкт, а саме - ввести програмний контроль за тривалістю виконання сценаріїв. Наразі контроль здійснюється  психологом.  У перспективі також планують додати функцію зміни рівня складності з метою тестування та тренування.

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУАЕС

           

Всі новини →