Главная | Новости | Вознесенщина |
09/08/2021
Ентеровірусні інфекції належать до кишкової групи інфекцій. Ці віруси стійки в навколишньому середовищі: зберігають свою життєдіяльність при температурі +4 С протягом кількох місяців, при температурі +50 -55 С – 30 хвилин, при кип’ятінні - впродовж декількох секунд.
Ентеровірусними інфекціями хворіють тільки люди, зокрема переважно діти та особи молодого віку, найчастіше при вживанні в їжу забруднених вірусами овочів, фруктів та питної води, здебільшого влітку та восени. Підступність хвороби полягає в тому, що більшість випадків протікає без клінічних проявів, або як застудоподібні захворювання.
Основними ознаками захворювання є: підвищення температури тіла, слабкість, головний біль, нудота, пронос, почервоніння шкіри обличчя та шиї, висипання. Захворювання передається через хворих та бактеріоносіїв, в яких ознаки хвороби відсутні.
Щоб не захворіти, треба
- пити тільки кип’ячену або бутильовану воду, використовувати індивідуальний посуд;
- не пити воду з неперевірених джерел;
- мити руки з милом перед кожним прийомом їжі, після відвідування вбиральні, після повернення з вулиці;
- овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити з наступною обробкою окропом;
- при кашлі та чханні прикривати ніс і рот одноразовими серветками, які слід викидати в сміттєву урну;
- не купатися в непроточних водоймах, на стихійних пляжах, не ковтати воду під час купання.
Не займайтеся самолікуванням! При перших проявах інфекційного захворювання слід негайно звернутися за медичною допомогою в лікувально - профілактичний заклад.
Пам’ятайте! Від дотримання вищевказаних правил залежить ваше здоров’я!
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Вознесенського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.