Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

Засідання комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при райдержадміністрації

22/12/2021

Недопущення занесення збудника грипу птиці та африканської чуми свиней та забезпечення роботи свиногосподарств в «закритому режимі» на Вознесенщині. Ці питання розглянули на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації.

Епізоотична ситуація на території Миколаївської області стосовно грипу птиці напружена. В поточному році жовтні місяці було виявлено випадок грипу птиці в селі Великосербулівка Єланецької громади.

Протягом 2021 року по району, проведено дослідження на грип 100 проб від птиці з приватного сектору, 35 проб від птиці птахогосподарства, дослідження – 10 проб синантропної птиці навколо птахогосподарства в досліджених пробах вірусу грипу птиці не виявлено.

На території району утриманням та розведенням птиці займаються два підприємства ТОВ «Квінто», СТОВ «Промінь», які працюють з дотриманням закритого режиму.

Комісією наголошено повідомляти державну службу ветеринарної медицини про всі випадки загибелі птиці або про не властиву їм поведінку, організовувати постійні заходи, направлені на знищення гризунів, ектопаразитів і недопущення залітання диких, синантропних птахів у пташники, кормоцехи тощо, встановити постійний контроль та спостереження за клінічним станом птиці в особистих господарствах населення.

Прийнято рішення проводити обстеження узбережжя річок, ставків та інших водойм на предмет виявлення трупів птиці під час осінньої міграції дикої перелітної птиці. Інформувати власників птиці про недопущення контакту домашньої птиці з дикими птахами, недопущення домашньої птиці до відкритих водойм, не допущення розробки мисливських трофеїв на території приватних дворів та згодовування відходів від них домашнім тваринам. Утримувати птицю у закритих приміщеннях або місцях недоступних для диких птахів та синантропної птиці.

Враховуючи ситуацію щодо розповсюдження вірусу африканської чуми свиней та надзвичайний стан з даного питання в Миколаївській області, комісією рекомендовано господарству ДП ДГ «Зорі над Бугом», що займається розведенням свиней, працювати відповідно до вимог «закритого режиму» роботи свиноферми.

Інформувати ветеринарну службу району про ситуацію на фермі, про кількість загиблих свиней, незалежно від причин. Також у свиногосподарствах району посилити заходи біозахисту на підприємствах. У разі виявлення загиблих або підозрілих у захворюванні свиней, повідомляти ветеринарну службу району.

Рекомендовано власникам тварин перед входом до приміщення, де утримується тварини облаштовувати дезінфекційні килимки, використовуючи для цього мішковину, тирсу, розчин для дезінфекції (хлорка, хлорамін, тощо). Проводити роботу щодо знищення мишоподібних гризунів усіма наявними методами, не допускати наявність в приміщенням для утримання свиней, синантропної птиці (горобці, голуби, ворони та інші).

     

Всі новини →