Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

Рання діагностика злоякісних новоутворень може врятувати життя!

01/07/2024

Низький рівень обізнаності населення щодо профілактики злоякісних новоутворень, пізня діагностика, висока смертність та інвалідизація, спричинені злоякісними новоутвореннями, а також недостатній доступ до своєчасної діагностики та якісного лікування пацієнтів є серед головних проблем, які потребують невідкладного вирішення.

 

За даними Національного реєстру раку, у 2020 році в Україні було зафіксовано 169,030 нових випадків злоякісних новоутворень, з загальною частотою захворюваності 370,7 на 100,000 населення. Щорічно більше мільйону осіб знаходиться під медичним спостереженням з приводу злоякісних новоутворень.

 

Онкологічні захворювання є однією з найбільш важливих проблем для системи охорони здоров'я України. Важливість цієї проблеми пояснюється не лише збільшенням випадків захворювання на рак серед населення, але й перешкодами у доступі до ранньої діагностики, а також високими витратами та складністю процесу лікування.

 

За даними дослідження глобального тягаря хвороб у 2019 році, рак займав одне з провідних місць серед причин смертності в Україні, поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи. У контексті усіх причин смерті, онкологічні захворювання знаходяться серед п'яти найпоширеніших, займаючи друге місце і відіграють значну роль у структурі смертності населення країни.

 

В Україні є ряд факторів, які обмежують можливість проведення повноцінного та високоефективного лікування онкологічних захворювань, у тому числі низький рівень поінформованості населення щодо гарантованого державою безоплатного для пацієнтів надання медичної допомоги у випадку виявлення онкологічного захворювання.

 

У сучасному світі розглядаються не лише аспекти профілактики, своєчасного виявлення та лікування злоякісних новоутворень, але також акцентується увага на особистій відповідальності індивіда за власне здоров'я. У суспільстві має бути запроваджено практику систематичних профілактичних медичних оглядів, оскільки профілактика захворювань є значно простішою та ефективнішою ніж їх лікування.

 

Також кожна особа може знизити ризик розвитку онкологічних захворювань, усвідомлено відмовляючись від куріння тютюну та зловживання алкогольними напоями, а також дотримуючись принципів здорового харчування та підтримуючи достатній рівень фізичної активності.

Всі новини →