Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

«Гайд безбар’єрних подій»

22/07/2024

Людина, яка не чує, ходить на музичні концерти. Людина, яка не бачить, відвідує художні виставки. Сучасні івенти можуть бути зручними і комфортними для усіх, якщо організатори про це подбають заздалегідь.

 

Яскравий приклад – виступ Ріанни на Super Bowl 2023. Запрошені перекладачі виконували і транслювали пісні жестовою мовою. Для людей із порушеннями слуху це не просто розуміння тексту, а можливість повноцінно насолодитися шоу. В Україні вже теж є такі приклади.

 

«Гайд безбар’єрних подій», створений у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської, спрямований на те, щоб будь-який публічний захід відбувався за принципом рівності для всіх учасників. Він містить зрозумілі та не складні для втілення рекомендації.

 

Основою безбар’єрності є мова, адже вона формує свідомість та ставлення. Тому на початку гайду зібраний словник термінів. У ньому пояснюється, як говорити коректно. Наприклад, у чому різниця між мовою жестів і жестовою мовою. Бо насправді першою усі ми користуємося, коли щось розповідаємо та задіюємо міміку або сплескуємо рукою. А от другою перекладався той самий виступ Ріанни.

 

Окремим розділом сформовані поради з підготовки онлайн-заходів. Замало забезпечити дублювання інформації текстом. Він має легко читатися. Йдеться не тільки про розмір і можливість його зміни, а й про шрифт. Літери, в яких поєднуються тонкі й товсті штрихи, людям із порушеннями зору складно сприймати.

 

Офлайн-подіям у гайді присвячені одразу кілька розділів. Є докладні універсальні поради – про вибір локації, облаштування місць парковки, їдалень, вбиралень, кімнат догляду і відпочинку, про комунікацію та підготовку персоналу тощо. Звісно, з урахуванням рекомендацій з Альбому безбар’єрних рішень: https://bit.ly/4d7CTwo

 

А ще гайд пояснює особливості доступності різних форматів івентів. Для конференцій це про розміщення проекторів та оформлення інформаційних стендів. Для спортивних подій – про окремий вхід для маломобільних груп населення. Або про спеціальні жилети, які вібрують в такт з музикою на концерті. Чи про ігри та активності, до яких на дитячих заходах можуть бути залучені усі маленькі гості. Зрештою, це про виставки з детальним описом експонатів у супроводі аудіогіда – як у музеї мистецтва Метрополітен у Нью-Йорку чи у музеї Пінзеля у Львові.

 

Окремий розділ присвячений нюансам проведення подій в умовах воєнного часу.

 

Чекліст наприкінці гайду допоможе перевірити – чи доступний ваш захід для різних людей.

 

«Гайд безбар’єрних подій» існує у двох форматах – книги, яку можна завантажувати – https://bit.ly/4diKCbJ, та як окремий розділ «Довідника безбар’єрності» – https://bit.ly/3wdrgnO

 

Проєкт реалізується громадською організацією Безбар'єрність за підтримки спільноти «Бізнес без бар'єрів», зокрема компанії Група ДТЕК.

 

#bezbariernist #безбарєрність #barrierfree

#бізнесбезбарєрів

Всі новини →