Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

Рада ухвалила закон про відмову від переходу на літній час: чи вплине це на здоров’я?

22/07/2024

Верховна Рада України ухвалила закон, за яким з 2025 року Україна більше не переходитиме з зимового часу на літній.

 

На початку 2019 року Європарламент теж підтримав пропозицію відмовитися від загальноєвропейської практики переведення стрілок годинника, але дійти згоди про прийняття спільного законодавства, коли ж припинити цю практику, досі так і не вдалося, тому весь Євросоюз і надалі переводить годинники.

 

Тож на що впливає зміна часу двічі на рік, пояснює Центр громадського здоров’я України:

 

Циркадні ритми

 

Вчені з’ясували, що зміна часу впливає, насамперед, на так звані «циркадні ритми», циклічні коливання інтенсивності різних біологічних процесів, пов'язаних зі зміною дня й ночі. Незважаючи на зв'язок із зовнішніми стимулами, циркадні ритми мають ендогенне походження, представляючи таким чином «внутрішній біологічний годинник» організму.

 

Зміна часу двічі на рік порушує сталі циркадні ритми і має всебічний негативний вплив на наш стан.

 

Погіршується сон

 

Дослідження показали, що перехід на літній час може знижувати ефективність сну і збільшувати час засинання. Порушення сну, викликані зміною часу, можуть тривати кілька днів, і це особливо важливо для людей, які вже мають розлади сну.

 

Гіршає самопочуття

 

Опитування Американської академії медицини сну (AASM) показали, що близько 63% американців воліли б відмовитися від літнього часу, а 55% відчувають втому після переходу. Дослідники кажуть, що ця зміна має довгострокові негативні наслідки для нашого тіла та розуму. Дослідження, опубліковане в «Journal of Clinical Sleep Medicine» показало, що стабільний режим дня сприяє кращому самопочуттю та зниженню рівня стресу.

 

Росте навантаження на серцево-судинну систему

 

Дослідження, які проводилися в Фінляндії, засвідчили, що порушення циркадного ритму під час переходу пов’язані з підвищеним ризиком ішемічного інсульту (ІІ). Кількість госпіталізацій з приводу ІІ зростає впродовж перших двох днів після переводу годинника.

 

Також це підтверджено дослідженням, опублікованим у «The New England Journal of Medicine», за результатами якого виявилося збільшення кількості серцевих нападів у перший тиждень після переходу на літній час.

 

За результатами метааналізу саме перехід на літній час хоч і незначною мірою, але помітно збільшує ризик гострого інфаркту міокарду.

 

Збільшується ризик депресії

 

ВООЗ наголошує, що недостатній сон і порушення циркадних ритмів можуть призводити до когнітивних порушень і підвищувати ризик розвитку депресії. Дані дослідження показують, що після переходу на літній/зимовий час багато людей відчувають підвищену тривожність і депресію. Це особливо актуально для людей, які вже мають схильність до психічних розладів.

 

Знижується увага

 

Також є дані, що переведення стрілок уперед навесні різко збільшує ризик смертельних дорожньо-транспортних пригод — у США впродовж тижня після переходу цей ризик зростає на 6%. Це частково пояснюється нестачею сну та порушенням циркадних ритмів.

 

Падає продуктивність і зростає виробничий травматизм

 

Дослідження, опубліковане в «Journal of Applied Psychology», вказує на те, що зміни в режимі дня, пов'язані з переходом на літній час, можуть знижувати продуктивність праці через втому та порушення ритму роботи.

 

Перехід на літній час сприяє сонливості на робочому місці та збільшує травматизм на виробництві. Зміни в режимі дня можуть негативно впливати також на якість навчання.

 

4 причини залишитися на зимовому часі

 

Усі ці дослідження свідчать про те, що відмова від переведення стрілок на годину вперед допомагає:

 

- запобігти додатковому навантаженню на серцево-судинну систему;

- уникнути недосипання, зокрема, водіям;

- зберегти стабільний графік роботи та навчання, і кращу продуктивність;

- потурбуватися про внутрішній спокій без зайвої тривожності та посиленого ризику розвитку депресії.

 

Тож перейти на «зимовий час» 27 жовтня та лишитися на ньому назавжди — це хороша ідея, яка матиме виключно позитивний вплив на здоров'я населення України.

 

Детальніше на сайті — https://tinyurl.com/4h5y39rd

 

Всі новини →