Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

Відбулося підсумкове засідання робочої групи з перейменування об’єктів топонімії

26/07/2024

У четвер, 25 липня, під головуванням заступника начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Юрія Гранатурова відбулося засідання робочої групи з метою подання на затвердження начальнику Миколаївської ОВА переліку об’єктів топонімії Миколаївщині, які перейменовуються.

 

За словами Юрія Гранатурова, протягом девʼяти місяців органи місцевого самоврядування повинні були здійснити перейменування обʼєктів топонімії відповідно до закону про деколонізацію.

 

«Перейменування належить до компетенції громад. У них було майже девʼять місяців для того, щоб це зробити. Майже всі місцеві ради та їх голови прийняли низку рішень та розпоряджень щодо перейменування. Єдина громада, яка не прийняла жодного рішення – це місто Миколаїв. Міська рада Миколаєва оголосила громадські обговорення 27 квітня, в останній день, коли вже повноваження щодо перейменування мали перейти до Миколаївської ОВА. Щоб уникнути паралельних обговорень, ми пішли назустріч й дочекалися їх пропозицій. Разом з тим до ОВА надходили пропозиції від громадських об'єднань, військових, які боронять нашу країну, що не були враховані містом», – сказав він.

 

За результатами опрацювання фахівцями ОВА до зведеного переліку обʼєктів, які підлягають перейменуванню увійшло 412 назв вулиць, провулків, узвозів тощо. Перелік пропозицій від Миколаївської міськради склав 184 вулиці, з яких 52 вулиці не підлягають перейменуванню через дублювання або інші причини, не передбачені зазначеним Законом.

 

Зі свого боку виконувачка обов'язків начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій громадськості Миколаївської ОВА Олена Іваненко наголосила, що членами робочої групи ретельно була розглянута та опрацьована кожна запропонована нова назва.

 

Також вона повідомила, що з урахуванням численних звернень по деяких вулицях Миколаєва управлінням інформаційної діяльності та комунікацій громадськості Миколаївської ОВА проведено додаткові громадські обговорення. За результатами яких найбільша кількість пропозицій, а саме 188, надійшло щодо перейменування вулиці Крилова на вулицю Євгенія Логінова. Окрім того, надійшло 10 пропозицій у підтримку перейменування вулиці 8 березня на честь Гліба Бабіча.

 

Зазначені пропозиції громадськості враховані у підготовленому переліку об’єктів топонімії Миколаївської області, які перейменовуються.

 

Щодо інших об’єктів топонімії населених пунктів пропозицій, зауважень, рекомендацій не надходило. Тому запропоновано залишити варіанти нових назв, що були винесені на електронні консультації. Ці назви, зокрема, уособлюють збірні образи родів військ України, знімаючи питання пріоритетності виділення того чи іншого бойового підрозділу.

 

Довідково. Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» прийнятий 21.03.2023, опублікований у газеті «Голос України»27.04.2023. Набрання чинності пунктів цього Закону в частині перейменування об’єктів топоніміки відбулося через три місяці з дня його опублікування, а саме 27.07.2023.

 

Відповідно до першого абзацу пункту 6 статті 8 цього Закону, місцевим радам було передбачено перейменувати об’єкти топонімії населених пунктів у шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом (у період 27.07.2023-27.01.2024).

 

Відповідно до абзацу другого пункту 6 статті 8, у разі неприйняття місцевими радами такого рішення у період у період 27.07.2023-27.01.2024, таке рішення у формі розпорядження мало прийматися відповідним сільським, селищним, міським головою (особою, яка відповідно до законодавства здійснює його повноваження) у тримісячний строк, що обчислюється з моменту закінчення строку прийняття рішення місцевими радами (у період 27.01.2024-27.04.2024).

 

Відповідно до абзацу четвертого пункту 6 статті 8, у разі якщо до 27.04.2024 місцевими радами або головами місцевих громад не прийнято рішення про перейменування об’єктів топонімії населених пунктів, таке перейменування здійснюється розпорядженням голови відповідної обласної державної адміністрації (особи, яка відповідно до законодавства здійснює його повноваження) у тримісячний строк, який обчислюється з моменту закінчення строку, передбаченого для здійснення перейменування місцевими радами та головами місцевих рад (у період 27.04.2024-27.07.2024).

Всі новини →