Вознесенський район » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Вознесенщина

Новини

Бузький Гард-перлина півдня України

05/05/2021

Національний природний парк “Бузький Гард”, який входить до складу регіонального ландшафтного парку “Гранітно-степове Побужжя” – одне з семи чудес України. І не буде перебільшенням сказати-це перлина Вознесенського району. Це місце огорнуте зеленню недоторканої природи, вкрите вузькими каньйонами, крутими брилами гранітних берегів, лісами та степовою рослинністю. Приїхавши сюди, ти по справжньому відчуваєш всю силу і міць природи.

Тягнеться парк на 70 км вздовж річки Південний Буг від південної частини Первомайска до села Олександрівка Вознесенського району, а також в долині річки Велика Корабельна від села Благодатне до села Семенівка Арбузинського району, та річки Мертвовод від села Петропавлівка Братського району до села Актового Вознесенського району, включаючи долину річки Арбузинка від села Трикрати до села Актового.

Своїми межами парк співпадає з землями війська запорізького та його державою – знаменитою на весь світ Запорозькою Січчю. Південний Буг славився серед запорожців як друга за значенням річка після Дніпра-Славутича.

 А дивовижні маленькі річки Мертвовод та Арбузинка,  які є притоками Південного Бугу, за мільйони років створили тут неповторний каньйон, який захоплює подих, хоч течія цих річок не така стрімка, як Бугу. Годинами можна дивитися на цей витвір мистецтва, створений природою.

Історичні джерела та сучасні дослідження з археології, етнографії, топоніміки свідчать про те, що каньйон Південного Бугу з його стародавніми урочищами, скелями, могилами, порогами слід вважати національними святинями. Гранітно-степове Побужжя надзвичайно багате на археологічні пласти: палеоліт, мезоліт, неоліт, мідний і залізний віки, епоха бронзи, черняхівська та трипільська культури.  Територію Бугського Гарда населяють сотні рідкісних видів тварин,  тут ростуть унікальні рослини, серед яких зустрічаються і релікти, які занесені в Червону книгу України.

Гранітна перлина українського степу кличе до своєї сакральної природи людей, які зберегли у своїй душі любов до прекрасного!

Далі буде…

 

  

 

 

Всі новини →